Senioři se stravují špatně. Na vině je měnící se chuť i menší pocit žízně

Jistě, můžete v lékárně nakoupit různé multivitaminy a další preparáty a doplňky stravy, které slibují udržení zdraví, mentálních schopností či kondice i ve vysokém věku. Ale můžete na to jít přirozeněji, bez farmaceutik. Pro zdraví seniorů je totiž důležitá zejména kvalitní strava bohatá na látky, které jejich tělo potřebuje. Tato strava se v mnohém liší od stravování mladších lidí, protože těla seniorů mají specifičtější nároky a zároveň s přibývajícím věkem ztrácí člověk chuť jíst a dostatečně pít. Chcete-li tedy starší generaci prospět, pomozte jí začít jíst tak, aby to pomáhalo ve všech ohledech. 

Lepší imunita, větší síla

Proč je správné stravování seniorů tak důležité? Pokud se v jejich jídle vyskytují všechny látky, které jejich stárnoucí těla potřebují, pocítí to na svém fyzickém zdraví. Zlepší se díky tomu jejich imunita, takže jsou odolnější vůči nemocem i negativním vlivům okolí. Posílí se svaly, které v jejich věku přirozeně ubývají a senioři proto slábnou – ale díky správnému jídlu se mohou cítit silnější a tím i spokojenější. A plnohodnotné jídlo v neposlední řadě dobře působí i na psychiku, náladu a niterné pocity starých lidí, kteří se najednou cítí spokojenější a plní elánu.

Bílkoviny a dostatek tekutin

Je jasné, že většinou nemůžete dennodenně dohlížet na to, co senioři ve vaší rodině jedí. Zvlášť pokud jsou samostatní a vaří si sami. Ale je vhodné vysvětlit jim, jak se jejich chutě mění. Zejména nesmí nezanedbávat pitný režim, protože podle průzkumů velká část starších lidí pije méně, než by správně měli. S nedostatkem tekutin se pak pojí větší únava i větší náchylnost k nemocem.

Ideální je jíst pravidelně a většina seniorů si už nemusí hlídat velikosti porcí ani se nijak drasticky omezovat. Jejich tělo potřebuje z jídla získat dostatek energie a živin, ne kvůli němu strádat.

Podstatné je zařazovat do jídelníčku bílkoviny i rozumné množství tuků, což najdete třeba v masu. Díky živočišným bílkovinám si tělo dokáže vytvořit dostatek důležitých látek i svalových vláken. Pro starší lidi je ale problém prostřednictvím jídla tělu dodat množství 1,2 gramu bílkovin na kilogram váhy. Dopřávají si - ať už kvůli měnící se chuti nebo kvůli finanční situaci - méně mléčných výrobků i libového masa. To pak vede spolu s únavou a menší aktivitou ke slábnutí svalů i zhoršenému průběhu procesů v těle a organismus pak rychleji slábne.

Kvalitní mléčné výrobky by navíc měly být každodenní součástí jídelníčku pro seniory. Obsahují totiž nejen bílkoviny, ale také vápník důležitý pro pevnost kostí, i vitaminy A a D (pokud jde o opravdu kvalitní výrobky).

Zapomínat by se nemělo ani na ovoce, které obsahuje porci vitaminů v přírodní podobě. Zelenina je pak pro seniory stravitelnější ve vařené či jinak upravené podobě.