Zatočte s nadváhou, a to jednoduše

Pokud máte nadváhu, vrhnout se do cvičení po hlavě není zrovna nejlepší nápad. Taková zátěž u nepřipraveného organismu může negativně ovlivnit váš pohybový aparát. Základem k hubnutí je samozřejmě zdravý a vyvážený jídelníček, i přesto je však pohyb velmi důležitý. Jaké cvičení zvolit, aby vám pomohlo s redukcí váhy a zároveň neničilo vaše tělo?

Věnujte se chůzi

Chůze se může zdát jako aktivita, kterou za sport ani nelze považovat, opak je však pravdou. Jedná se o velmi bezpečný, a navíc efektivní způsob, jak se zbavit nadbytečných kil. Výhodou je, že nepotřebujete žádné speciální vybavení a navíc můžete spojit příjemné s užitečným. Delší svižná procházka pomůže nejen ke zdravějšímu tělu, ale uleví také mysli od každodenního stresu. Jedná se o aerobní aktivitu, díky které budete hubnout a zároveň posílíte dolní polovinu těla.

Pokud nejste na aktivitu zvyklí, začněte s krátkými procházkami, ty můžete postupem času prodlužovat. Není důležité ujít trasu co nejrychleji, raději se soustřeďte na udržení rovnoměrného tempa.

Ačkoliv je chůze pro tělo příznivá, je důležité pořídit si kvalitní boty, které zajistí tu správnou oporu kloubů. Pomůžou i rady, jak vybrat obuv na běhání.

Vodní cvičení

Téměř jakákoliv vodní aktivita je pro hubnutí skvělá, díky vodnímu prostředí totiž vaše klouby ani šlachy nedostanou zdaleka tolik zabrat, jako na normálním povrchu. Zpočátku se vám cvičení může zdát netradiční, jedná se však o zajímavý a plnohodnotný trénink.

Ve vodě lze provozovat mnoho různých sportů, ať už aquaaerobik, aquajogging či další. K různým druhům cvičení ve vodě se dají užívat různé pomůcky, které dokážou trénink krásně uzpůsobit vašim možnostem a stavu. Nemusíte se tak bát, že byste si u cvičení ve vodě nenašli to svoje.

I plavání je pro začátečníky vhodným způsobem - umí šetrně navyknout tělo na pohyb, aniž by při něm trpěly klouby.

Posilování

Posilováním se rozhodně nemyslí hodiny strávené v posilovně na strojích, vůbec zde nejde o rýsování svalů. Tento - správě zvolený - typ cvičení naopak pomůže s protažením, rozhýbáním a uleví kloubům. Lidé s nadváhou mají často ochablé svaly - kromě svalů na nohou - právě kvůli k tomu, že jen musí unést vlastní váhu a žádnou jinou zátěž tělu nedopřávají. I z toho důvodu je důležité svalům vrátit schopnost správně fungovat, čehož dosáhnete pomocí jednoduchého posilování.

Při cvičení vždy myslete na to, aby byl pohyb šetrný pro klouby a kosti, ty totiž většinou trpí nejvíce. Ideální je poradit se s trenérem nebo pro začátek vyzkoušejte skupinové cvičení,