Co znamená vyvážená strava

Nesčetněkrát jste slyšeli a četli, že vyvážená strava prospívá vašemu zdraví. Lámete si hlavu nad tím, co znamená stravovat se vyváženě? Není to nic složitého. Stačí vědět, kolik jakých látek a živin tělu v průběhu dne dodáváme. Pojďte se v rychlosti podívat na to, co tedy ta vyvážená strava je.

Co je vyvážená strava

Vyvážená strava je taková strava, která dodá našemu tělu dostatek všech potřebných látek. Mezi ně patří:

  • sacharidy
  • tuky
  • bílkoviny
  • vláknina
  • vitamíny
  • minerály

Dostatek potřebných látek zajistí pestrá strava. 

Čtěte také: Pět nápadů na zdravou svačinu

Co jíst a co ne?

Nešetřete zeleninou - je zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Ve vašem jídelníčku by tedy nemělo chybět ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, mléko a mléčné výrobky, vejce, libové maso, ryby, rostlinné oleje. Do jídelníčku patří také ořechy, semínka, med, bylinky, zelené natě i koření. S čím byste měli ale naopak šetřit, je sůl, cukr, uzeniny, polotovary, instantní jídla a sladkosti.  

Je doporučováno rozdělit si jídlo na pět menších denních porcí, jíst v klidu a nevynechávat snídani. Záleží také na kuchyňské úpravě, smažená a fritovaná jídla by se na vašem talíři měla objevovat co nejméně. 

Čtěte také: Největší zabiják vaší snahy zhubnout? Víkend!

Pomůže vám potravinová pyramida

Potravinová pyramida je grafické znázornění, jaké množství různých potravin máme sníst, aby naše strava byla vyvážená. Jsou v ní řazeny potraviny podle vhodnosti ze spodu nahoru a zleva doprava. Základnu tvoří voda, hodně zeleniny, menší množství ovoce a chleba.  Další nejčastější položkou našeho jídelníčku by měly být brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, ryby, rostlinné oleje, mléko a mléčné výrobky. 

Druhé patro obsahuje maso, tučné mléčné výrobky, vejce. A to poslední tvoří potraviny, kterých bychom si měli dopřát malé množství - mezi ně patří máslo a další tučné mléčné výrobky, tučné maso, sladkosti, uzeniny, sůl, cukr.  

Ořechy, semínka, bylinky a koření v pyramidě nejsou, tyto potraviny se totiž na našich talířích objevují v malém množství. 

Čtěte také: Zjistěte, které jídelníčky na hubnutí fungují

Nezapomeňte, že k vyvážené stravě patří také dostatek vhodných nápojů, které našemu tělu dodají vodu.