Dietní snídaně: Mýty, pravdy a polopravdy

Snídaně je první jídlo dne a od toho se odvíjí také její smysl. Měla by tělo nastartovat a probudit po několikahodinovém spánku. Správná a zdravá snídaně doplní tělu vitaminy, minerály, sacharidy a proteiny tak, aby mohlo začít naplno fungovat.

Při dietě je ale spousta z nás v nejistotě, co je správně. Proto jsme pro vás připravili dietního průvodce snídaněmi, abyste hubnuli už od chvíle, kdy otevřete oči.

Müsli s jogurtem

I když na vás z billboardů a televizních obrazovek pomrkávají zlatavé obilniny s kusy ovoce jako "zdravá snídaně", zkuste se někdy podívat na složení kupovaného müsli. Množství přidaného cukru je obrovské, takže pokud chcete zhubnout, tomuto regálu v obchodě se vyhněte obloukem.

Skvělou alternativou je domácí müsli, kde si sami můžete korigovat, zda ho dosladíte medem, nebo vůbec. I to je ale dobré nakombinovat s velkou porcí semínek a ořechů, aby se snížil objem přijímaných obilovin, které mají samy o sobě velké množství sacharidů. 

Jogurt, kefír nebo acidofilní mléko je skvělým pomocníkem při hubnutí. Je vědecky dokázáno, že strava s vysokým obsahem vápníku zamezuje ukládání tukových buněk a napomáhá tak hubnutí. Mluvíme samozřejmě o nedoslazovaných variantách. Mléčné výrobky se ale nehodí jako startovač, takže místo snídaně doporučujeme nechat si je až na svačinu.

Vejce na sto způsobů

Pokud nemáte rádi stereotyp, vajíčka jsou tou správnou snídaňovou volbou. Pokaždé totiž chutnají jinak. Nejjednodušší je samozřejmě uvařit si vejce natvrdo, naměkko, nebo do skla.

Obava, že by konzumace vajec zvyšovala cholesterol v krvi je naštěstí dnes už úplně vyvrácená, a tak si můžeme dopřát vajíčka bez výčitek. Bílky obsahují kolem 3g  bílkovin a jsou bezesporu dietní potravinou. Vaječné žloutky obsahují vitamin D, fosfor, riboflavin, cholin, selen a další vitaminy a minerály, potřebné pro správné fungování našeho organismu

Problém je, pokud vejce doplníte párky, slaninou a bílým pečivem. Pak už s dietou nemají nic společného. Taková omeleta se zeleninou je na druhou stranu chutné a příjemné zpestření vašeho dietního jídelníčku.

Káva, čaj, nebo voda?

Hlavně ne džus. Cukrová nálož není pro dietní snídani rozhodně to pravé ořechové. Jinak jsou všechny tekutiny správně. Zejména vody bychom měli vypít velké množství. Zrychlíme tak látkovou výměnu a nastartujeme všechny procesy v těle.

Černá káva dokáže urychlit spalování, a tak je při dietě šálek kávy k snídani úplně v pořádku. Nezapomeňte ji ale zapít velkým množstvím vody, abyste neutralizovali její odvodňující účinky. Kombinace kávy s mlékem a cukrem už ale je kalorickou bombou a velké NE jde i směrem k supersladkým mocca-choco-frappuccinum s obrovskou čepicí šlehačky (však vy víte, o čem mluvíme).

Doporučit můžeme i různé druhy bylinných, černých, zelených a bílých čajů. Nasládlé ovocné čaje ze supermarketů můžete ale odložit. Jejich konzumací do těla žádné potřebné antioxidanty nedostanete. 

Snídaně a pohyb

Zdravé potraviny v kombinaci s krátkou rozcvičkou, jógou či běháním je zkrátka tím nejlepším receptem na hubnutí - to se nedá nic dělat. Pokud nepatříte mezi ranní ptáčata, můžete začít zvolna a protažení věnovat třeba jen 3 minuty. I to se počítá.

Doporučujeme dopracovat se postupně až k 20minutovému cvičení s vlastní vahou. Takové můžete provádět kdekoliv a rozhodně k němu nepotřebujete žádné drahé cvičební pomůcky nebo přístroje. Rozhýbete tělo, dodáte mu energii a spalování tuků pojede celý ten jako po másle.

Velkou pochvalu od nás máte, pokud začínáte den běháním. Nezapomeňte se ale před ranním během najíst, ať se nevystavíte zdravotním rizikům. 

Když ráno nestíháte

Pokud vám spíše vyhovuje ráno si přispat a ranní přípravě věnovat sotva pár minut, není nic jednoduššího, než si už večer připravit snídani do krabičky a odnést si ji do práce či do školy. 

Večer si můžete udělat zeleninovou pomazánku nebo guacamole (a ráno k němu dokoupit čerstvé celozrnné pečivo), připravit si ovocný nebo zeleninový salát a nebo si dopřát zdravou a dietní dobrotu

Každopádně ať už si uděláte čas na teplou snídani, nebo si vezmete krabičku do práce, všechno je lepší než hladovění. Přejeme mnoho úspěchů na cestě k vaší vysněné postavě a hlavně spokojenost.

Číst dál:

Proč BeBe Dobré ráno není na snídani to nejlepší

Kopřiva, máta a oregano: bylinky, které vám pomůžou zhubnout

80.léta jsou zpět. S rotačním diskem zpevníte břicho i střed těla