Kopřiva, máta a oregano: bylinky, které vám pomůžou hubnout

Podpořit hubnutí můžete několika různými způsoby. Někdo sází na různé koktejly, jiný na prášky a další pak na bylinky. Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, jedno je jisté. Žádný z těchto pomocníků nebude hubnout za vás - k tomu potřebujete i pohyb. Ani bylinky za vás sice neshodí pár kilo, zato vám mohou účinně pomoci nastartovat metabolismus nebo trávení. Příroda totiž umí být nápomocná i při dietě. 

Kopřiva

Kopřiva patří k bylinným rostlinám, na které zcela běžně narazíme při procházce lesem, ale i kolem potoků. Příště, až ji uvidíte, si ji určitě natrhejte a doma nasušte. Kopřiva je skvělým pomocníkem nejen při hubnutí, má pro naše tělo také skvělé očistné účinky a utužuje zdraví. Obsahuje vitamíny, minerály, karotenoidy, flavonoidy, třísloviny a aminokyseliny. Hodí se pro celkovou očistu organismu, má močopudné účinky, podporuje látkovou výměnu a správnou činnost trávicího ústrojí. Má pozitivní vliv na krevní oběh a díky detoxikačním účinkům pomáhá čistit krev. Co ale oceníte při hubnutí je zejména to, že kopřiva svým pozitivním vlivem podporuje správné fungování lidského metabolismu. 

Máta

Mátu peprnou také všichni dobře známe. Tato rostlinka se dá snadno pěstovat nejenom na zahrádce, ale i doma na okenním parapetu. Máta má především blahodárný vliv na lidské trávení, podporuje činnosti žaludku a ulevuje nám při obtížích s ním – zejména po těžkém jídle dokáže velmi rychle pomoci. Máta ale také tlumí záněty, které v těle probíhají. Potlačuje i chutě k jídlu a působí proti nadýmání. Pokud chcete podpořit hubnutí, vypijte šálek čaje z máty asi dvacet minut po jídle. 

Oregano

Sušené oregano máme doma asi všichni, jde o oblíbené koření. Oregano si ale doma můžeme snadno vypěstovat a mít ho tak vždy po ruce v čerstvém stavu – jde totiž o velmi vytrvalou a nenáročnou rostlinku. Oregano je velmi důležité pro udržování správné hladiny inzulinu v krvi. Kromě toho napomáhá s hubnutím díky obsahu látky karvakrol. Dále podporuje metabolismus a usnadňuje shazování přebytečných kilogramů. Vliv má ale i na naše trávení a využít se dá i jako účinná prevence proti zácpě.