Bylinkami proti bylinkám: porazte alergii přírodní cestou

Na jaře všechno kvete a roste. Pyl květin, stromů a trav dráždí sliznice každého, tělo některých lidí se ale zvládá "poprat" s tímto náporem lépe než jiných. Stále více lidí trpí na jarní alergickou reakci, která způsobuje nepříjemné potíže během celého dne i noci - kýchání, smrkání a pálení očí jsou těmi nejčastějšími. Alergii můžete porazit - nebo alespoň ztlumit - i pomocí některých bylinek nebo stravy.

Jaro je pro alergiky peklo

Alergici si sotva užijí krásné období jara, kdy všechny rostliny i stromy kvetou a každý kout přírody se zelená. Když mají alergickou reakci na pyl, tak si bohužel tuto dobu neužijí. Každá vycházka ven z domu je pro ně peklo.

Mezi nejčastější příznaky jarní alergie patří:

  • pálení a hnisání očí
  • vodnatá rýma
  • nadměrné kýchání

Den alergika je jiný

Pokud trpíte na velké alergické reakce, máme pro vás pár tipů, které vám jarní den alespoň trochu zpříjemní. Určitě začněte hned brzy ráno tím, že vyvětráte v ložnici. Právě v tuto dobu je totiž ve vzduchu nejmenší množství pylu, a proto je vhodné pustit čerstvý vzduch do ložnice. Ti aktivnější si ráno mohou i zajít na procházku. Odpoledne již takové věci není doporučováno dělat.

Venku se snažte zakrýt všechna místa, kudy by se mohl pyl do vašeho těla dostat, jedině tak sliznici ochráníte a nepodráždíte pylem. Pokud vyrážíte do města nebo snad na procházku, zakryjte si nos a pusu - při současné situaci pomůže rouška nebo respirátor, případně šátek. Nezapomeňte ani na sluneční brýle, které omezí kontakt pylu s oční sliznicí.

Bylinkami proti bylinným alergenům

Ve chvíli, kdy přijdete k lékaři s alergií, téměř automaticky vám předepíše léky na zmírnění projevů alergických reakcí - antihistaminika. Pokud i vy patříte k těm, kteří raději volí přírodní cestu léčení, můžete vyzkoušet bylinky. Dejte si jen pozor na to, abyste na bylinku nebo látky v ní obsažené nebyli také alergičtí.

Mezi bylinami najdete mnoho druhů, které sice alergii úplně nevyléčí, pomohou vám však se snížením projevu a s celkovou očistou těla. Když jejich pomocí podpoříte funkci jater nebo pročistíte krev, budete schopni lépe vzdorovat projevům alergie.

Při problémech s dýcháním je vhodné připravit si kúru ze žampionu, měsíčku, grepu a černého rybízu. Měsíček vám uleví při kašli a dušnosti, tinktura z žampionu zase podporuje správné fungování průdušek. Grepový olej pomáhá uklidnit a obnovit podrážděné sliznice a výtažek z černého rybízu je účinné antialergikum.

Dalšími bylinkami, které podporují funkci a očistu jater, ulevíte tělu. Mezi tyto bylinky patří jalovec, ostropestřec nebo rozmarýn.