Zadýcháváte se nebo vás bolí na hrudi? Zkontrolujte své plíce

Bolest na hrudi se nutně nemusí pojit pouze s infarktem, i když je to obvykle naše první myšlenka. Spoustu lidí ale trápí, aniž by bylo s jejich srdcem cokoliv v nepořádku. Stačí, aby se věnovali nějaké náročnější fyzické aktivitě a jsou rázem zadýchaní, lapají po dechu, bolí je hrudník a padá na ně neskutečná únava. Proč tomu tak je?

Příčin samozřejmě může být mnoho a v každém případě byste měli navštívit svého praktického lékaře, který vás může poslat na další vyšetření ke specialistům. Přesto i sami můžete předem odhadovat, čeho se váš problém týká, kdy se objevuje a co to může značit. A pokud to není srdce, je to sice dobře, ale i tak se může jednat o vysoce rizikový problém – třeba s plícemi.

Tlak na plicích

To, jak důležité pro nás naše plíce jsou, mnoho lidí poznalo při pandemii Covidu-19, kdy se touto zákeřnou nemocí nakazili a ještě dlouhé měsíce se pak potýkali s dýchacími problémy. Ale příčina problémů může být i jiná než koronavirus.

Někdo rychleji vyběhne jen jedno patro po schodech a už je neskutečně zadýchaný, na hrudi cítí obrovský tlak a padá vyčerpáním. To není normální a neměli byste to považovat za nějakou zanedbatelnou banalitu. Vaše plíce evidentně nejsou v ideální kondici a nutně potřebují (lékařskou) pomoc.

Nevyléčitelná hypertenze

Řada zdravotních problémů se dá vyléčit nebo aspoň správným postupem zmírňovat. Ale pak existují takové, které nás mohou postupem času i zabít. Takovou diagnózou bývá plicní hypertenze. Je to v podstatě vysoký tlak na plicích. A stejně jako je nebezpečný a život ohrožující vysoký krevní tlak, tak je velmi nebezpečný i ten na plicích.

Plíce při plicní hypertenzi při fyzické námaze nestíhají obměňovat vzduch. Tím je vyvíjen nátlak na srdce, které začne pracovat rychleji - tělo si myslí, že musí zrychlit krevní oběh, aby se kyslík rychleji dostal do svalů. Takové zvyšování tempa ale nepomáhá a kromě plic nestíhá ani srdeční sval. Může se stát, že jednou toto vysoké tempo nevydrží a selže. Ještě než k takové tragédii dojde, může nedostatečné okysličování naznačovat namodralá barva rtů, otoky kotníků, mdloby nebo závratě i při menší aktivitě.

Léčit se plicní hypertenze dá, ale vyléčit nikoliv. A čím později ji lékaři u pacienta odhalí, tím je pomoc složitější. Pokud tedy trpíte zmíněnými problémy, s návštěvou lékaře neotálejte.