Z kopřivy si kromě čaje udělejte i masku nebo tinkturu pro zdravější vlasy

Kopřiva patří k těm nejoblíbenějším českým bylinám, co dokážou nejenom pomoci s nejrůznějšími zdravotními problémy, ale dodá jakémukoliv čaji také skvělou chuť. Mimo pozitivních účinků na lidské zdraví vám pomůže vyzdvihnout i vaši krásu. Podívejte se na ty nejlepší receptury, díky kterým podpoříte svou krásu.

Pro podporu růstu vlasů

Jestliže si přejete dlouhé a zdravé vlasy, ale růst se v poslední době zastavil nebo se zhoršila kvalita vlasů, je na čase tuto záležitost řešit. Vedle doplňků stravy, ve kterých se nejvíce doporučuje zinek, můžete vyzkoušet také kopřivu. Tinktura se připravuje úplně jednoduše - a to z kořenů kopřivy.

1. Nakrájejte kořeny kopřivy na malé kousky a vložte je do sklenice. Stačí asi dvě hrsti nasekaných kořenů, které zalijete silným alkoholem (alespoň 35% alkohol).
2. Tuto směs nechte louhovat až tři týdny na teplém místě, každý den nezapomeňte sklenici protřepat.
3. Po třech týdnech stačí směs scedit do dobře uzavíratelné lahve a nechat v chladu. Každý den vmasírujte tinkturu do pokožky hlavy.

Maska proti lupům

Kopřiva pomáhá také proti lupů ve vlasech - stačí si připravit masku z listů.
1. Tentokrát si připravte čerstvé nebo sušené listy, silný odvar připravíte ze čtyř hrstí kopřiv a asi jedním litrem vroucí vody.
2. Tuto směs nechte pod pokličkou louhovat klidně 3 hodiny. Po třech hodinách směs zceďte.
3. Vyvařené kopřivy smíchejte s tvarohem a naneste do vlasů přímo ke kořínkům u hlavy.
4. Masku nechte úplně zaschnout, k tomu dojde asi po půl hodině. Po umytí masky přelijte vlasy ještě odvarem z kopřiv.

Tyto dvě receptury vám pomohou k mnohem zdravějším, pevnějším a lesklejším vlasům, podpoří jejich růst a působí také jako prevence proti lupům.