Na nevolnost vám pomůže zázvor i čerstvý vzduch

Zázvor

Tyto nevzhledné oddenky mají skoro až zázračné účinky. Při nevolnosti si můžete dát několik soust čerstvého či kandovaného zázvoru. Pokud je na vás jeho chuť ale moc silná, připravte si z něj čaj. Kousek zázvoru jednoduše nastrouhejte do hrnku a zalijte horkou vodou – a zázvorový čaj je na světě. Můžete přidat pár lístků máty a lžičku medu a v klidu si ho vychutnat. Tento doma přichystaný čaj je mnohem lepší než ten kupovaný a jeho příprava není nikterak zdlouhavá. 

Posaďte se

Znáte ono slavné pravidlo, že se těsně po jídle nemá chodit plavat? Podobné pravidlo platí i u činnosti, kterou po jídle dělá většina z nás. Těsně po jídle byste si totiž neměli ani lehat. Pokud se totiž ihned po vydatném obědě uvelebíte na gauči, mohou se vám v horizontální poloze vracet žaludeční šťávy a z toho se vám následně udělat nevolno. Což pohodovému trávení moc nepomůže.

Voda a čerstvý vzduch

Při nevolnosti je důležité dbát na dostatečný přísun tekutin. Pijte po malých dávkách obyčejnou - ale ne úplně ledovou - vodu. Dopřejte si i hořký černý čaj nebo colu bez bublinek (stačí ji chvíli míchat lžičkou).

Když je vám nevolno, vzpomeňte si na hlášku: „Musím na čerstvý vzduch”. Přesně totiž vystihuje osvědčenou radu. Čerstvý vzduch zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá vám zklidnit tělo při hlubokém nádechu a pomalém výdechu a celkově se díky tomu začnete cítit lépe. Pokud je vám nevolno, pravidelně si doma větrejte místnost, ve které jste.

Citronová šťáva a éterický olej jako lék

Vymačkejte si šťávu z citronu a přidejte si ji do vlažné vody. Proč zrovna šťávu z citronu? Tyto citrusové plody totiž obsahují kyselinu citronovou, která pomáhá žaludečním šťávám při trávení. Využít můžete také éterický citronový olej. Ten si vtírejte do kůže pod ušima a na zápěstí. Citronová vůně totiž také prokazatelně snižuje pocity na zvracení. 

Další tipy

Pokud se vaše nevolnost nezlepšuje ani po vyzkoušení několika tipů nebo třeba nemáte rádi zázvor ani citron, vyzkoušet můžete ještě následující tipy:

• uvařte si heřmánkový čaj a zklidněte díky němu trávení i organismus
• vychutnejte si mátový čaj, který povzbuzuje správné fungování trávení
přikládejte si na týl studené obvazy