Vědci objevili příčiny obezity. Nebudete tomu věřit!

Existuje řada důvodů, proč jsou někteří lidé obézní a jiní štíhlí. Většinu z nich známe, nebo si je dokážeme logicky odvodit. Skupina vědců, zabývajících se obezitou, ale přišla s několika zajímavými příčinami, které vás možná překvapí. A něco na nich jistě bude.

Proč je někdo obézní, tedy proč je jeho váha tak vysoká, že převyšuje BMI 30? Obvykle je to proto, že má málo pohybu, přejídá se a konzumuje převážně nezdravá (tedy tučná, mastná a sladká) jídla anebo k tomu má bohužel genetické vlohy. Vědci ovšem přišli s dalšími důvody, které prý naše těla nutí tloustnout a ničí tak naše zdraví. A tyto důvody jsou někdy dost nečekané.

Topení i klimatizace

Za zvyšování naší tělesné váhy prý může mimo jiné topení a také klimatizace. Když si v místnostech dokážeme uchovávat optimální teplotu, tak se nepotíme a ani se nechvějeme zimou, takže naše tělo se nemusí snažit chladit ani zahřívat. Tedy nespotřebovává energii, můžeme v pohodě sedět v křesle a díky termostatu si jen tak lebedíme. A tloustneme.

Dalším důvodem nechtěného tloustnutí je prý i málo spánku. Když málo spíme, naše tělo má nedostatek energie na fungování, a tak ji musí někde získávat. Buď nás nutí dopovat se sladkým, anebo se samo naučí ukládat si ze snědeného jídla více tuků, aby mělo dostatek zásob na normální fungování. A my tak tloustneme a nechápeme proč.

Kdo nekouří, jí

Celosvětová kampaň proti kouření má podle vědců na svědomí dalších nespočet obézních lidí. Je totiž známo, že když kuřák přestane kouřit, zahání chuť na cigaretu jídlem. A co nejdřív pomáhá, z toho se může stát zlozvyk a dříve štíhlý člověk má najednou nadváhu, nebo je dokonce obézní.

Co s tím?

Ptáte se sami sebe, co máte dělat, abyste shodili nadbytečné kilogramy? Začít kouřit? Přestat topit a klepat se zimou? Spát 12 hodin denně? Sice to zkusit můžete, ale není to to pravé ořechové – zkrátka jediným řešením je pohyb, zdravý životní styl a pevná vůle. Jinak nikdy nezhubnete, ať žijete jakkoliv a děláte cokoliv.