Změna váhy v průběhu dne až o 2,5 kg je normální

Zadržování vody

Jak hospodaří naše tělo s vodou, můžeme ovlivnit jen my sami. Pro příjem dostatku vody můžeme volit vhodné jídlo a pití. Musíme také kalkulovat, že výdej vody ovlivňuje vyšší námaha, cvičení, vyšší teploty, ale i některé léky nebo nápoje.

I přesto, že se stravujete zdravě a pravidelně cvičíte, může se vaše váha pohybovat nahoru a dolů. Důvodem takového výrazného kolísání váhy může být právě zadržování vody v těle. Ale není důvod dělat si starosti. Při zdravém životním stylu a zdravém jídelníčku by se toto mělo srovnat během několika málo dní.

Menstruační cyklus

Zejména u žen bývá také otázkou, o kolik se může váha posunout přes noc. Ovšem nestává se, že byste jen tak přibrala pár kilo. Mnohdy je za změnu váhy zodpovědný menstruační cyklus. Jestliže tedy máte pocit, že máte nevysvětlitelná kila navrch, berte v úvahu i menstruaci. Navýšení váhy je v tomto období zcela normální a bohužel také poněkud nepříjemné, k našemu tělu to však patří.

Kdy zpozornit

Jestliže se za den vaše váha změní až o 2,5 kilogramu, není to nic neobvyklého. Může to být způsobeno jídelníčkem, ve kterém je hodně soli nebo sacharidů. Stejně tak kolísání váhy podporujete tím, že si dopřejete nějaké těžké mastné jídlo, které vaše tělo bude trávit déle (a hmota tak déle zůstane v trávicím traktu). Rozhodně to však není něco, co by vás mělo překvapit.

Pokud u vás ale váha stoupne o více než 3 kilogramy za den, pak je možná chyba jinde. Na vině může být například konzumace alkoholu, případně léky či zdravotní obtíže.

Kolísání váhy v průběhu dne je normální a není důvod dělat si s ním starosti. I kvůli tomu se doporučuje nevážit se každý den, ale jednou týdně. Zbytečně se tak nebudete stresovat z každodenních přirozených změn váhy.