Jak získat optimální váhu zdravým způsobem

Díky tomu svou optimální váhu dokážete lépe rozpoznat.

Váha je jedním z nejdůležitějších faktorů nejen pro naše zdraví, ale i pro náš dobrý pocit. Pokud chcete zůstat zdraví, je nutné udržovat si takzvanou optimální váhu. Ale mnoho lidí neví, jestli jejich váha skutečně optimální je nebo už překročili hranici nadváhy (nebo dokonce obezity). A stejně tak kupodivu mnozí stále netuší, jak začít zdravě hubnout, když zjistí, že jejich váha není v ideálních hodnotách.

Jak poznat optimální váhu?

Pokud si ani vy nejste jistí, jak na tom vaše váha je a zda byste se sebou už neměli začít něco dělat, poradíme vám, jak to zjistit. I když dost možná tuto jednoduchou rovnici, která vám poskytne odpověď, znáte. Pro velkou část lidí se optimální váha dá vypočítat pomocí tzv. Body Mass Indexu (BMI). Tento ukazatel spočítáte velmi snadno pomocí následujícího vzorce: tělesná hmotnost (v kilogramech) / výška (v metrech) na druhou.

Výsledné BMI vám naznačí, jestli máte normální váhu, nadváhu nebo třeba podváhu. Platí, že normální váha se pohybuje v rozmezí 18,5 až 25 bodů. Pokud je váš výsledek nižší, máte podváhu. Pokud přesahuje 25, máte nadváhu. A měli byste tedy začít hubnout. 

Výpočet BMI ale nezohledňuje vše - neměli by se jím řídit sportovci (díky většímu objemu svalů BMI vychází v hodnotách odpovídajících obezitě), těhotné ženy nebo děti.

Jak začít zdravě hubnout

Pokud zjistíte, že máte nadváhu, je vhodné změnit své stravování a životní styl. Nejlepší je i podle odborníků vyvážená kombinace zdravé stravy a pohybu. Zapomeňte ale na diety a údajně zázračné hubnoucí koktejly. Ideální je zařadit do svého jídelníčku mnohem víc zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a bílkovin. Měli byste přestat konzumovat vše, v čem je bílý rafinovaný cukr, dávat si pozor na tuky a omezit výrobky s přílišným množstvím soli. Pomáhá jíst menší porce a dávat si pět jídel během dne.

Bez pohybu to nepůjde

Pohyb je také důležitou součástí zdravého hubnutí. Měli byste začít pravidelně cvičit, ideálně aspoň půl hodiny třikrát týdně. Abyste se hned nezničili nebo si neublížili, je výhodné začít opatrně – třeba  procházkami nebo jógou. A postupně můžete přecházet i k náročnějším sportům či cvikům.