Nedostatek vitamínů je pro tělo nebezpečný, dejte si pozor

Možná už vás párkrát napadlo, že váš jídelníček není úplně vzorový. Zeleninu jíte jen málokdy, ovoci také moc šancí nedáváte. Jediným mléčným výrobkem, který si dopřáváte, je mléko dolévané do šálku kávy. O dalších složkách vaší stravy ani nemluvě. Takže asi tušíte, že s vaším příjmem vitaminů a minerálů to až tak slavné nebude a do doporučené denní dávky máte hodně daleko. Neřešíte-li to, tak si zahráváte s ohněm. Kdo totiž nemá dostatečný příjem vitaminů a minerálů, ten riskuje nejen zvýšenou únavu a nesoustředěnost, ale může to nakonec způsobit i srdeční arytmii, křeče či sníženou imunitu.

Pro minerály pijte minerálky

S dostatečným příjmem minerálů je to o dost snazší než s vitaminy. V podstatě stačí, abyste kromě jiných nápojů pili i minerální vody. Je jedno, jestli budou ochucené nebo přírodní, případně od kterého výrobce pocházejí. Minerální se jim říká proto, že obsahují minerály. A běžnému dospělému člověku stačí vypít zhruba dvě sklenky minerálky denně, aby si zajistil aspoň základní příjem důležitých minerálů. V ideálním případě střídejte různé druhy minerálek, protože každá obsahuje jiné minerály. Pokud je budete pít, nebudete si muset s příjmem minerálů dělat starosti.

Na vitaminy dávejte pozor

S nedostatkem vitaminů je to horší. Nemá-li tělo vitaminy, nemůže správně fungovat. V dřívějších dobách to bylo až tak závažné, že když námořníci vypluli na moře a neměli dlouho příjem vitaminu C, onemocněli takzvanými kurdějemi. To dnes hrozí málokomu, ale přesto je nutné hlídat si příjem vitaminů.

Pokud jste líní vytvářet si jídelníček a jíst zdravě, tak si aspoň kupte v lékárně nějaké multivitaminy. Lepší je ale dostávat do těla vitaminy z přírodních zdrojů. Denně byste tak měli sníst několik porcí ovoce, nejlépe syrového. Čím déle ovoce a zeleninu tepelně upravujete, tím méně vitaminů v nich zůstává (ale něco tam přece jen je, takže na dušenou či vařenou a jinak upravenou zeleninu rozhodně nerezignujte). Co se týká vitaminu D, získáte ho díky pobytu na slunci. Vitaminy ze skupiny B můžete zase získat díky sklence piva. Zkrátka vitaminy najdete skoro všude, jen je třeba myslet na ně.