Alergie na potraviny nebo něco vážnějšího? Rozdíl občas nepoznáte

Alergičtí můžete být v podstatě na cokoliv. U někoho se alergická reakce projeví po užití určitého typu antibiotik, jinému vadí některý z pracích prášků, někdo nesnese ořechy, jiného dráždí pyl. I když druhů alergií je nespočet, mezi nejčastější patří ty potravinové, které náš život mohou výrazně omezit.

Hodně známá je třeba alergie na ořechy, která pacientům zapovídá konzumovat nejen ořechy jako takové, ale i jakékoliv výrobky, kam byly přidány. A takových produktů je víc než si člověk dokáže představit – takže lidé alergičtí na ořechy náhle nesmí konzumovat celé spektrum výrobků a navíc si pečlivě musejí hlídat složení těch, co kupují, aby neohrozili svůj život a zdraví. A u ostatních složek potravin, na které jste třeba alergičtí, platí samozřejmě totéž.

Projevy alergie

Alergii se odborně říká nepřiměřená reakce imunitního systému na určitý podnět. Projevuje se různě a u každého člověka jinak – někdo může dostat tak silný anafylaktický šok, že skončí v péči lékařů. U někoho se objeví kožní vyrážka, jinému oteče jazyk a hrozí jeho zadušení, dalšího začnou pálit rty a vnitřek úst, někoho zase pálí a slzí mu oči. A když netušíte, že máte na nějakou potravinu alergii, těžko to z těchto příznaků určíte. Ale pokud se to děje opakovaně, už můžete být schopni ukázat na něco podezřelého. A pak byste měli zamířit na alergologii, kde vám udělají testy a přesně určí, na kterou složku jste alergičtí a čemu se od teď budete muset vyhýbat.

Zrádný lepek

U některých potravin se projeví jen intolerance organismu, u jiných jde o silnou alergickou reakci. A někdy to nemusí být alergie, jak se na první pohled třeba zdá, ale jde o velmi podobné symptomy, které značí vážnou nemoc a projevy spouští právě určitá složka potravin.

Typickým příkladem může být lepek. Pokud po požití potravin obsahujících obiloviny a tedy i lepek máte střevní potíže projevující se zvracením nebo průjmem a jste unavení, mohou to být příznaky alergie na lepek – nebo nemoci zvané celiakie. Rozdíl pozná jen lékař, ale sami můžete typ problému jen odhadovat podle toho, kdy se projevy objeví. Alergie na potravinu se totiž projevuje do několika minut po požití, zato celiakie způsobuje trvalé zdravotní problémy, a to leckdy včetně těch gynekologických. Obojí se ovšem vyřeší pouze jedním způsobem – konzumací pouze těch potravin neobsahujících dráždivé složky, jež způsobující zdravotní problémy.