Od psychických problémů vás antidepresiva nespasí. Pomoc hledejte jinde

Přetlak v ordinacích terapeutů či psychologů začal vznikat už v době pandemie. Začalo přibývat nejen dospělých lidí trpících úzkostmi či depresemi, ale psychické problémy začalo mít i výrazně víc dětí než kdykoliv v minulosti, protože se na nich podepsal stav ve společnosti, izolace a nemožnost žít jako dřív. Teď se zase spousta lidí děsí, jaká bude naše budoucnost, jestli se válka z Ukrajiny nepřelije do Evropy, jak se vyrovnáme se stoupajícími cenami energií a jestli vůbec budeme mít peníze na jídlo. Takže i teď stoupá počet lidí s úzkostmi a depresivními stavy a nejspíš jich ještě nějaký čas bude přibývat. Ale ne všichni se odhodlají vyhledat odbornou pomoc, případně na ně psychologové už nebudou mít kapacity, protože už teď nestíhají.

Pomoc příbuzných

Možná se s takovými zoufalými pocity a emocemi potýkáte i vy. Přestali jste se usmívat, svět vám připadá nepřátelský, budoucnost černá. Při pohledu dopředu nevidíte nic, na co byste se mohli těšit. Jen samé starosti a existenciální krize. Zapnete-li televizi, vidíte jen smrt, ničení a zdražování. Zapnete-li internet, chrlí na vás negativní a deprimující zprávy a nepovzbudí vás ani agresivní diskuze plné nadávek a urážek na sociálních sítích. Z toho by jeden zešílel. A proto je nutné začít s tím okamžitě něco dělat.

Pokud se ještě necítíte na návštěvu odborníka a říkáte si, že to přece musí jít vyřešit i jinak než s pomocí antidepresiv, máte pravdu. Ale nezůstávejte na to sami. Svěřte se svým nejbližším, proberte své pocity s rodiči nebo kamarádkou. Popovídejte si a zkuste najít světlejší stránku věci. Vaši blízcí vás určitě podpoří a nenechají vás propadat se dál do pocitů marnosti a zoufalství.

Léčba přírodou

Jestli tušíte, že vaše depresivní a úzkostné stavy pramení právě z aktuální světové a ekonomické situace, máte možnost něco s tím udělat. Odstřihněte se. Přestaňte sledovat negativní válečné zpravodajství, nečtěte nenávistné diskuze. Vypněte televizi, odložte telefon. Jděte se ven provětrat. Věnujte se běžným činnostem. Hrajte nějakou hru, vezměte si knihu, zacvičte si, zajděte si někam zarelaxovat. Díky tomu se váš psychický stav začne zlepšovat.

Pomůže i plnohodnotná strava a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Často se sice říká, že pomáhají antidepresiva, ale můžete to zvládnout i sami bez léků. A když to nepůjde, teprve potom vyhledejte odbornou pomoc.