Batolatům jde v tropických teplotách o zdraví, chraňte je

Dospělí lidé mají rozum a vědí, jak se chránit před sluncem, co ve vedru nedělat a co by naopak dělat měli, aby nedocházelo k přehřívání organismu a dehydrataci. Úplně jiná je ale situace u malých dětí, které jsou odkázány na správnou péči svých rodičů – bez ní mohou kvůli vedru skončit až v péči lékařů.

Větším dětem, zejména těm školou povinným, už vysvětlíte, jak se mají v horkých dnech chovat, že se mají mazat opalovacími krémy, netrávit dlouhou dobu na slunci, vyhýbat se přehnaným fyzickým aktivitám (třeba hraní fotbalu). Ale předškolní děti je potřeba hodně hlídat. A ty nejmenší potřebují neustálou péči svých rodičů, bez nichž by pro ně vysoké letní teploty mohly být doslova fatální.

Potřeba pít

V horku dochází k rychlejší dehydrataci organismu. Kvůli teplu se přehřívá, a aby tomu tělo předešlo, potí se. Jenže zvýšené pocení nás dehydratuje a je potřeba doplňovat tekutiny, tedy pít.

Malé děti se ale často k pití nutí těžce. Ani normálně toho nevypijí tolik, natož když je jim vedro. Upřednostnily by třeba sladké limonády, ale ty jim ničím nepomohou. Je nutné, aby pily zejména vodu. Takže musejí nastoupit rodiče, hlídat jim pitný režim a dbát na to, aby pily průběžně, v dostatečném množství a správné nápoje. Jinak rodiče čeká noční pohotovost s přehřátým dítětem.

Ochlazování

Dítě je také potřeba ochlazovat. Pokud máte možnost koupat se v bazénu, není nic jednoduššího než děti nechávat pod dozorem se koupat. Užijí si zábavu a tělo se vychladí, čímž předejdete přehřátí. U miminek a malých dětí, které navíc nemají úplně vyvinutý termoregulační systém, to může ale být složitější. Bazén pro ně není ta správná varianta. Pomoci mohou chladivé obklady na kůži, omytí v chladnější vodě ve vaničce, dětský bazének. Pomáhá i letmé postříkání kůže vodou, třeba rozprašovačem, který můžete mít po ruce i při procházkách.

Co se naopak silně nedoporučuje, je pobyt v klimatizovaných prostorách – dítě se sice nepřehřeje, ale pokud ho pak vezmete ven, je to pro něj tak velký teplotní šok, že to může odnést třeba angínou.