Lockdown je zkouškou pro naše játra. Ničíte si je i vy?

Asi jste se už setkali s pojmem cirhóza jater a máte jisté tušení, že to nějak souvisí s nadměrnou konzumací alkoholu. Je to přesně tak – pokud holdujete alkoholu, pijete pravidelně a ve velkém množství, nejvíc to odnášejí právě vaše játra. Ta mají za úkol alkohol odbourávat. Ale můžete je dostat do stavu, kdy už toho nebudou schopná a budou přestávat fungovat. Nemusí se to přitom stát kvůli litrům vypitého tvrdého alkoholu – někomu k tomuto stavu dopomůžou i dvě skleničky denně. A buďme upřímní, v době lockdownu a zákazu vycházení nás to k domácímu pití táhne víc než dřív, zvlášť když se mnoho lidí právě tímto způsobem snaží odbourat stres.

Pozor na léky

Velké problémy s játry si můžete způsobit i ve chvíli, kdy užíváte přílišné množství nevhodných léků. Pokud je užíváte jako prevenci bez rozmyslu a bez lékařského doporučení, je to to nejhorší, co svému tělu můžete udělat. I když skutečně onemocníte a skolí vás horečka, ani tehdy to nepřehánějte zbytečně s léky, které ji mají ztlumit – poprat se s nimi musejí právě játra a ta jsou toho schopna jen po určitou mez. 

Nevhodný jídelníček

Pokud nepijete alkohol a neužíváte léky, zřejmě si myslíte, že vaše játra jsou naprosto v pořádku. Ale nemusí tomu tak být. Velmi jim škodí i nevhodná jídla, tedy zejména ta příliš tučná či sladká. Právě tyto živiny játra zpracovávají, aby mohly být naším tělem efektivně využity, ale když je „zavalíte“ nadměrným množstvím přijatých potravin tohoto typu, játra zkrátka nestíhají. Cukry i tuky vypouštějí do těla, může docházet ke ztukovatění jater a omezuje se jejich funkčnost. Zdravotní problémy spojené s játry se přitom mohou projevit až za několik měsíců či let.

A současný stav, kdy se mnoho z nás doma cpe těmi nejnevhodnějšími kombinacemi jídel, jim rozhodně moc neprospívá. Proto se pokuste věnovat jim trochu své pozornosti a zbytečně je nezatěžovat. V budoucnu vám to vrátí svou bezvadnou funkčností.