Které tuky jsou ty zdravé - nasycené nebo nenasycené?

Je jasné, že pokud budete denně jíst tučná a smažená jídla, nebude to vašemu zdraví nijak prospívat. Ale tuk není jen přesmažený olej. Existuje několik základních druhů tuků, z nichž některé jsou zdravé a jiné naopak. Některé můžeme omezit na minimum a jiné bychom si kvůli svému zdraví měli dopřávat pravidelně. Vyznat se v tom vypadá složitě, ale není to tak – většinou je jen nutné pečlivě si přečíst složení výrobků, které se chystáte kupovat. Díky tomu se dozvíte, jaký konkrétní typ tuku je v nich obsažený. A možná vás i bude šokovat, co vlastně už tolik let v dobré víře jíte.

Nenasycené kyseliny

Mezi zdravé tuky patří takzvané nenasycené mastné kyseliny. Těch se nemusíte bát, protože nám nejen neškodí, ale zlepšují i stav cholesterolu v našem těle. Je vhodné dopřávat si je v rozumné formě denně, protože tělo je potřebuje. A skvělé je, že nenasycené mastné kyseliny najdeme v neskutečném množství potravin. Co se týká rostlinných olejů, tak jsou v řepkovém oleji, olivovém oleji, dýňovém oleji či v méně často vídaném ořechovém oleji. Obsahují je taky ořechy a různé druhy semen, luštěniny, obiloviny či tučné druhy ryb.

Nasycené kyseliny

Druhým, nezdravým druhem tuků, jsou takzvané nasycené kyseliny. Nacházejí se zejména v tučném mase, uzeninách a sádle. Leckdo přitom s oblibou smaží na sádle - a pokud smažená jídla konzumujete často, koledujete si o zdravotní průšvih.

Ještě o něco horší jsou transmastné kyseliny - tedy zejména ony ztužené tuky. Když jich jíte příliš, zhoršuje to stav vašeho "špatného" cholesterolu a může to končit až onemocněními srdce. I proto se radši vyhýbejte výrobkům, ve kterých se ztužené tuky objevují - od různých sušenek až po polotovary.

Ještě více o tucích se dozvíte zde.