Omezit používání tuků při vaření není zas tak těžké

.

Čím více je nám let, tím víc se začínáme prát se svou (nad)váhou, s vyšší hladinou cholesterolu i cukru v krvi. Vysoká hladina cukrů a tuků v krvi je největším nepřítelem řady z nás, ohrožuje nás na životě a přitom si za ni můžeme sami – obvykle svou špatnou životosprávou. Abyste tuto hladinu snížili, je nutné začít jíst jinak. Ale nemusí jít nutně o nějakou drastickou dietu – stačí jíst klasické pokrmy, které běžně vaříte, jen je zbytečně nebudete „ničit“ nadbytečnými přísadami. I tak budou lahodné a vašemu tělu prospějí. 

Zdravé smažení

Češi mají rádi maso, a to nejen drůbeží nebo libové hovězí, které je zdravé, ale milují zejména vepřové. Pokud si ho nedokážete odepřít a nejradši si ho připravujete smažené na pánvi, tak se nemusíte bát, že o tuto lahůdku při dietě přijdete. Jen jděte na přípravu trochu jinak. V první řadě vezměte keramickou či teflonovou pánev a sahejte po libovém masu, protože čím méně tuku v něm bude, tím lépe pro vaše zdraví. Zadruhé zavrhněte veškeré oleje či vepřové sádlo. Ke smažení vám stačí nalít na čistou pánev trochu minerální vody a smažit na ní – i když to zní neuvěřitelně, tak to jde, maso je velmi chutné a přitom zdravé. Přesto maso pustí svůj vlastní tuk, který po odstranění z pánve můžete z plátků odsát pomocí papírových ubrousků. Ve finální fázi si maso na talíři nepolévejte rozpuštěným máslem ani ničím podobným – k doladění chuti bohatě stačí pokapat ho třeba citronem.

Omáčky a saláty

Nepřátelské tuky se skrývají i v pokrmech, které by se mohly zdát na první pohled neškodné. Příkladem mohou být zeleninové saláty, které jsou samy o sobě dokonale zdravé – ale jakmile do nich přidáte nějaký zakoupený dresink, majonézu a podobně, už je to další přísun zbytečných tuků. Zákeřné mohou být také omáčky, a to kvůli tomu, že se zahušťují moukou. Leckterým můžete dodat zajímavou chuť, když je zahustíte raději rozmixovanou zeleninou, případně chlebovou strouhankou.