Nechce se vám ráno z postele? Zkuste ikigai podle Japonců

Určitě to také znáte – ráno se za nepříjemného zvuku budíku nuceně probudíte, z donucení vstanete, naučenými pohyby se obléknete, upravíte, něco rychle zhltnete a pak váš den pokračuje ve stereotypním a stále stejném rytmu, až nakonec večer ulehnete unavení do postele, aby ten koloběh ráno začal nanovo. A proč to všechno? Také se někdy ptáte, jaký to má vlastně smysl a proč z té postele ráno vstávat?

Když nemáte ráno důvod vstát z postele nebo toho dokonce nejste schopni, je s vámi něco špatně. Možná trpíte depresemi, možná je to únavový syndrom či jiné psychické onemocnění, možná je to „pouhé“ totální vyčerpání. Ale to není to, o čem má pojednávat tento text. Jde spíš o to, že vstanete, ale pak fungujete už spíš jako robot – řešíte úkoly, perete se se starostmi a stresem, staráte se o rodinu a domácnost, vyděláváte peníze, chováte se zkrátka jako vzorný občan, otec, matka a tak dále. A možná takto fungujete už celé roky nebo desítky let a nepřijde vám na tom nic špatného. Až jednou ráno otevřete oči a zeptáte se sami sebe, jaký to má vlastně smysl. Proč z té postele máte vstávat, k čemu je to dobré? Tedy dobré pro vás?

Poučte se od Japonců

V mládí máme většinou spoustu ideálů a skvělé představy o našem životě plném sebenaplnění a sebeuspokojení, kdy chceme spasit svět a zachránit lidstvo. Pak z těchto myšlenek vystřízlivíme a většina z nás postupně sklouzne do klasického stereotypního života. A tak také dožijeme. Nechceme tvrdit, že je to pro všechny špatně. Ale možná to jde dělat i lépe.

Pomoci ve snaze vykročit z bludného kruhu vám může například japonské učení nazvané ikigai, které doslova vybízí k hledání důvodu, proč ráno vstát z té postele. A není to zbytečnost – Japonci a celkově příznivci východních filozofií žijí jinak a často se dožívají vyššího věku a těší se lepšímu zdraví než většina uspěchané populace. Jak toho můžeme dosáhnout i my?

Jde zejména o to zamyslet se nad čtyřmi oblastmi svého života a snažit se vše dělat lépe a tak, aby nám to přinášelo radost a našli jsme díky tomu smysl svého života. Zodpovězte si otázku, co milujete, a snažte se toho nevzdávat. Dále si uvědomte, v čem jste vlastně dobří a co je tedy vaším „posláním“. Pak se zamyslete i nad tím, co vás uživí a co všechno ke svému spokojenému životu vlastně potřebujete. A nakonec se zamyslete nad tím, jaký je váš přínos pro okolní svět. Jen pokud si dáte úspěšně dohromady tuto skládanku, může být váš život naplněn štěstím a uspokojením a budete mít každé ráno důvod vstát z postele.