Obézních lidí přibývá. Přitom nadváze se dá vyhnout

Máme mnoho možností, jak žít lépe a zdravěji. Máme šanci sportovat a pohybovat se na čerstvém vzduchu. Obchody jsou plné zdravých potravin. Ty úplně speciální zdravé potraviny si můžeme kupovat i ve speciálních obchodech a e-shopech. A všichni víme, že kdybychom se řídili rozumem,tak se stravujeme úplně jinak, pravidelně sportujeme a naše fyzička by byla úplně jinde než nyní. Ale lidé jsou od přírody líní tvorové. A nejen Češi. Obézních lidí po celém světě rychle přibývá (tedy kromě chudých zemí, kde je jídla nedostatek), a to i přesto, že každý z nás má možnost být štíhlý a fit. Tak proč nemáme svět plný krásných, štíhlých lidí?

Život v přebytku

To, proč je tu čím dál víc lidí s nadváhou a ubývá těch, kteří mají pevnou vůli a pravidelně cvičí a stravují se zdravě, je nasnadě. Tloustneme, protože máme tu možnost. Když všude kolem sebe vidíte tolik nezdravých lákadel, žijete ve spěchu a stravujete se v poklusu, načež večer udření padnete na pohovku, jen těžko můžete očekávat, že se budete ještě s radostí ládovat salátem a jen tak mezi povinnostmi si půjdete zaběhat nebo skočíte na hodinku do posilovny. A přesně proto tolik lidí podléhá možnostem, které jim život v blahobytu nabízí, a užívají si toho plnými dávkami. Což se pak ovšem podepisuje nejen na jejich postavě, ale i na zdraví.

Důležitá je vůle

Když už se někdo rozhodne zhubnout a skutečně se do toho pustí, obvykle má velmi silný důvod. Jakmile skutečně zhubne, znamená to, že motivace byla silnější než lákadla blahobytného života – například strach z předčasné smrti. Což znamená, že když se chce, tak to jde. Pokud tedy i vy nechcete skončit s tímto strašákem, že vás nadváha dovede až k vážným zdravotním potížím, tak byste se měli zamyslet nad tím, jestli není nejvyšší čas začít. Stačí mít pevnou vůli a najít motivaci – díky tomu vytrváte a dostanete se do kondice, kterou si budete schopni i zachovat. Je to těžké, trvá to dlouho, ale jde to. A pokud se k tomu neodhodláte? Zůstanete mezi těmi desítkami milionů otylých lidí, kteří ignorují fakt, že tu možná už nebudou tak dlouho, jak by mohli být.