Alkohol zahřeje a z mrazu nastydnete. Věříte i vy mýtům o zimě?

Zima je zátěžovým obdobím pro náš organismus. Na jednu stranu se před ní snažíme všemožně chránit a udržet se co možná nejdéle v plném zdraví, ale na stranu druhou řada lidí stále věří různým pověrám. A s jejich pomocí se bohužel pokouší zachovat si právě své zdraví. A přitom si tím mohou i ublížit.

Typickým příkladem je alkohol. Pokud cítíme, že na nás „něco leze“, třeba nás začíná škrábat v krku a cítíme se unavení, mnoho z nás se pokouší jakožto první pomoc použít alkohol. Stejně jako se s jeho pomocí snažíme zahřát, když se vrátíme promrzlí domů.

Panák silného destilátu vás vnitřně "zahřeje". Čaj s rumem také dokáže příjemně prohřát. I svařák je při pobytu v chladu (třeba na sjezdovce) příjemným pitím. Ale rozhodně nesmíte spoléhat na to, že vás alkohol ochrání před chladem a zimou zevně – spíše naopak. Alkohol ovlivňuje průtok a tlak krve v lidském těle svým působením jednak na mozek, jednak přímo na cévy. Ty se jeho vlivem mají tendenci rozšiřovat. Kvůli tomu také lidé po pár panácích "červenají" - kůže je lépe prokrvená, ale bohužel spolu s tím i rychleji odvádí teplo z těla ven. I kdybyste se opili namol, stejně tedy můžete umrznout. Na tuto první pomoc v podobě alkoholu je tedy lepší nespoléhat.

Mráz vs nachlazení

Řada lidí si stejně tak myslí, že jsou nachlazení zejména v zimě, a to proto, že v mrazu venku prochladnou. Ale to je jen rozšířený omyl. Pouhé nachlazení vám žádnou nemoc nezpůsobí. Když jste prochladlí, organismus se nedokáže tak účinně bránit vnějším vlivům a snadno do něj proniknou viry a bakterie, které pak způsobí nějaké onemocnění. Případně se nakazíte od někoho jiného, což je úplně nejběžnější.

Nevětrat

Když máte doma příjemně vytopeno, zdá se jako čiré bláznovství vyvětrat si teplo ven. Ale bez větrání to nejde – domov by vám brzy zaplavily plísně a vzduch by byl nedýchatelný, vaše tělo by se dostatečně neokysličovalo, cítili byste se unavení. Takže je nutné i v mraze větrat. Naplno a alespoň pět minut, aby se v místnostech stihl vyměnit vzduch. Když to uděláte dvakrát či třikrát denně, bude to optimální.

Nechodit ven

Totéž platí i o chození ven. Sice se leckomu do chladna a mrazu nechce, ale pohyb na čerstvém vzduchu je zdravý za téměř každého počasí. Takže se nevymlouvejte na mráz a sníh a vyrazte aspoň na procházku. Zvlášť pokud venku svítí slunce, je to nesmírně důležité, protože díky jeho paprskům se vám v těle alespoň trochu doplní hladina vitaminu D.