Ráno dělá den. Proto si to vaše udělejte co nejlepší

Ráno dělá den! To je hláška, se kterou se jistě potkáváte často nebo ji znáte z doslechu. Ačkoliv s ní můžete nesouhlasit, váš styl probuzení má opravdu velký vliv na celkovou formu po celý den. Jak se ale správně nastartovat, aby vám vydržela energie co nejdéle? Není to zas tak těžké, stačí si zvyknout na pár činností.

Po probuzení začněte lehkým pohybem

Ráno vám zazvoní budík a vy možná hekticky - nebo ještě v polospánku - vylézáte z postele. Zkuste si večer nařídit budík o pět minut dříve, než jste vstávali doteď. Při jeho zazvonění si jen vzpomeňte, že se musí probudit nejen vaše mysl, ale také tělo. Dopřejte mu proto čas a vstávejte pomaleji. Po procitnutí se pohodlně protáhněte ještě vleže - od rukou až po nohy. S mírným protahováním ještě v posteli můžete pomalu přejít do sedu a poté vstát. Ve stoje vedle postele si pak udělejte pár pomalých protahovacích cviků. Díky takovému protažení prokrvíte svaly a připravíte je na čas začít po odpočinku fungovat.

Sprcha vás probere

Vaše další kroky nejspíš budou směřovat do koupelny. Tam si vedle zubní hygieny nezapomeňte dopřát ranní sprchu. Vlažná voda vám promasíruje kůži a krásně ji prokrví, Na konci sprchování si pusťte trochu studenější (ti otužilejší klidně i úplně studenou vodu). Otužování posiluje vaši imunitu a celkově vašemu tělu prospívá, i proto je dnes tak populární. Vy kvůli němu nemusíte lézt do žádné řeky nebo rybníka, vše se dá zvládnout i doma ve sprše. Navíc vás ledová sprcha zaručeně probere – z koupelny vyjdete skvěle probuzení a plní energie.

Ranní start metabolismu

Ještě, než se obléknete a vyběhnete z domova vstříc vašim denním plánům a činnostem, myslete také na povzbuzení svého těla zevnitř. Připravte si šťávu z půlky menšího nebo čtvrtky většího citronu a zalijte ji vodou. Voda může být studená nebo klidně lehce vlažná, vašemu tělu neuškodí. Sklenici takového nápoje na probuzení si dopřejte na lačno - kyselost pomůže připravit žaludek na snídani a po ránu do sebe dostáváte cenné tekutiny a vitamín C.

Snídaně je základ dne

Nezapomeňte také na první jídlo dne — snídani. Ta je důležitá pro dostatek energie po celý den. Měla by mít dostatek sacharidů v podobě celozrnného pečiva, ovoce nebo třeba ovesných vloček, ale zejména i kvalitních bílkovin. Ty jsou základem nejen pro svalovou hmotu, ale i pro většinu hormonů a látek, které tělo v průběhu dne produkuje. Energii ze snídaně budete postupně využívat po celý den, proto si ji dopřejte chutnou a zároveň na ni nespěchejte.