Proč na Vánoce utrácíme i za nesmysly?

Poslední měsíce nebyly skoro v žádném ohledu normální a jak čas plyne, může se zdát, že bude ještě hůř. Ceny skokově rostou, inflace znehodnocuje úspory, část lidí se obává o svou budoucnost a někoho i děsí, jestli budeme mít na základní životní potřeby. A přitom právě teď, v období Adventu, si to řada lidí dělá ještě horším.

Základní otázka, kterou by si měl každý z nás položit, zní: co bychom měli dělat, když životní náklady rostou a nevíme, kolik peněz nás vše bude v příštích měsících stát? A jednoznačnou odpovědí by mělo být: měli bychom začít co nejvíc šetřit, ať máme naspořeno na budoucí horší časy.

Má to v sobě jasnou logiku a řada lidí v souladu s touto premisou tvrdí, že začali skutečně více šetřit, nerozhazují a doufají, že si vytvoří dostatečný finanční polštář, kdyby náhodou bylo ještě hůř. Jenže do toho všeho přišel Advent – a mnoho z těch, kdo taktak vyjdou, najednou jako by zahodilo mozek.

Rozhazujeme, ať se máme dobře

Je jasné, že si Vánoce chceme užít jako každý rok, nadělit dětem vše, co si přejí, koupit i něco pro své přátele a příbuzné, napéct cukroví, nakoupit dekorace. A tak i ti, kteří tvrdí, jak nemají na účty a musí šetřit, i letos bezhlavě vyrazili na nákupy, obchody praskají ve švech a tržby obchodníků raketově rostou. Ve snaze mít bohaté a štědré Vánoce mnoho lidí náhle ztratilo soudnost, zahodili logiku a přestali počítat výši útraty. Nebo si, nedej bože, ještě na dárky půjčují.

Není to o penězích

Vyhnout se současnému nákupnímu šílenství je těžké – reklamy v televizi, rádiu i na billboardech nás už od listopadu nabádají, ať jdeme na vánoční nákupy. Ale kdo chce (a potřebuje) skutečně šetřit, ten by si měl uvědomit, že Advent a Vánoce mohou vypadat úplně jinak a mohou být šťastné i bez hromad dárků. Děti většinu dárků stejně zakrátko nechají ležet v koutě. Nový telefon nutně nepotřebujete, novější sluchátka taktéž ne. Bez vlastnictví herní konzole se váš svět nezboří.

Zkrátka, časy mohou pro část lidí být zlé a pokud se to týká i vás, je třeba společně si doma sednout a říct si, že letos to bude jinak. Duchovnější, klidnější a dost možná i šťastnější.