Kocovina je zlo. Jak se jí příště vyhnout?

Nezáleží na tom, jestli pijete o Silvestru, na narozeninové oslavě, v klubu nebo třeba sami doma. Většinou to končí tak, že noční veselí je vystřídáno ranní bolestí hlavy, nevolností žaludku a celkově nepříjemnými kocovinovými stavy. Ale ne každý to takhle má – někomu je ráno dobře, a to i když večer pije hodně. Proč? Ne nadarmo se říká: když to neumíš, tak nepij. Jak se to tedy naučit tak, aby ráno kocovina nepřišla? Stačí včas myslet na prevenci.

Jezte a pijte

Propít celou noc může sice být veselé, ale obvykle to nekončí příliš růžově. Pokud se chcete vyhnout ranní kocovině nebo dokonce odjezdu na „záchytku“, tak se doporučují hlavně dvě věci – jíst a pít. Tedy zejména najíst se předtím než začnete popíjet. Dát si řádnou večeři, ideálně něco mastnějšího. A i v průběhu večera uzobávejte a jezte. Když je žaludek prázdný, alkohol se rychleji dostává do krve a vám je pak ráno mnohem hůř.

Zadruhé se doporučuje pít nealkoholické nápoje, zejména vodu. Nepijte tedy jen alkohol, ale průběžně ho doplňujte jinými tekutinami, nejlépe minerální vodou. A když už s alkoholem skončíte a chystáte se spát, pokuste se ještě před ulehnutím vypít sklenici kohoutkové vody, která vám pomůže zabránit dehydrataci organismu. Jinak se ráno probudíte s vyprahlými ústy a pocitem, jaký zažívá žíznící člověk v poušti.

Protřepat, nemíchat

To známé pravidlo agenta 007 známe všichni. Kdo se jím v pozměněném smyslu řídí i při bujarém večeru plném alkoholu, ten ráno nelituje. To pravidlo zní – nemíchat. Jakmile začnete míchat různé alkoholické nápoje a pít různé druhy různě silného alkoholu, bude vám ráno zaručeně zle. Co víc, dost pravděpodobně váš žaludek začne protestovat mnohem dříve a jasně vám vysvětlí, že ty vaše kombinace mu vůbec nebyly po chuti.