Co je bazální metabolismus a proč ho ani dietou neoblbnete

Metabolismus našeho těla sestává z obrovského množství různých procesů. V těle tyto procesy zajišťují tzv. energetický řetězec - tedy výrobu energie ze živin přijatých prostřednictvím jídla a pití. Minimální nutná energie pro správné fungování všech procesů v těle se nazývá bazální metabolismus. Mnohdy se o něm hovoří zejména v souvislosti s hubnutím.

Bazální metabolismus

Pod tímto pojmem se skrývá dávka energie, která je nezbytně nutná pro:

  • pokrytí chodu orgánových soustav
  • termoregulace
  • srdeční aktivitu
  • mozkovou činnost
  • zajištění dýchání

Jednoduše řečeno tedy bazální metabolismus pokrývá ty nejzákladnější potřeby našeho organismu. Proto je důležité znát hodnotu energie, kterou pro toto fungování potřebuje, a držet se jí i při jakékoliv dietě. Jen tak vaše tělo bude moci správně fungovat.

Jak zjistit hodnotu "bazálu"

Nejběžnější metodou je vypočítání bazálního metabolismu podle vzorečku - u něj je důležitý věk, hmotnost a výška. S pomocí bioimpendančního přístroje je však možné toto číslo upřesnit díky množství metabolicky aktivnější svalové tkáně. Pro ještě přesnější určení může sloužit i poměr vydechovaných a vdechovaných plynů.

Základní rovnice pro výpočet bazálního metabolismu se nazývá Harris-Benedictova a vypadá takto:

  • muži: 66,5 + 13,8 * hmotnost (kg) + 5 * výška (cm) – 6,8 * věk
  • ženy: 655 + 9,6 * hmotnost (kg) + 1,8 * výška (cm) – 4,7 * věk

Výsledkem je počet kcal, který byste měli za den přijmout jako pravdu to minimální množství.

Jako druhá nejčastější se pro výpočet používá i Mifflin-St Jeorova rovnice. 

  • muži: BMR = 10 * hmotnost (kg) + 6,25 * výška (cm) – 5 * věk + 5
  • ženy: BMR = 10 * hmotnost (kg) + 6,25 * výška (cm) – 5 * věk – 161

Pokud nepřijmete ani toto minimální množství energie, tělo hladoví a není schopno z přijaté potravy zajistit ani základní procesy. Vyhýbejte se proto dietám, které vám tvrdí, že stačí přijímat množství energie menší, než je váš bazální metabolismus.

Jak ovlivnit bazální metabolismus

Nabízí se několik způsobů, jak můžete hodnotu svého bazálu ovlivnit. Patří mezi to hlavně zvýšení množství svalové hmoty. Svalová tkáň potřebuje ke svému fungování více energie - její množství tak může přímo ovlivnit bazální metabolismus.

Dalším způsobem je normalizování funkce orgánových soustav. Ty jsou totiž ovlivněny stravou, prostředím i množstvím stresem. Optimalizujte příjem makroživin i mikroživin, nenechte se stresovat a dostanete tak i své tělo do pořádku.