Chcete hubnout zdravě? Vsaďte na přerušovaný půst 14/10

Zkoušeli jste někdy držet půst? Třeba o úplňku? Nebo jeden či dva dny? Není to snadné, protože hladovíme a můžeme jen pít. Takový krátkodobý půst ale zdravému člověku neublíží, pročistí mu organismus, a to nám prospívá. Naopak dlouhodobá hladovka už tak zdravá není, protože naše tělo bez pravidelného příjmu živin, minerálů a vitaminů zkrátka nedokáže správně fungovat. I proto si je nejlepší zkombinovat z obou půstů - krátkodobého i dlouhodobého - jen to nejlepší a vyzkoušet takzvaný přerušovaný půst.

Jíst dost a hubnout zároveň

Určitý energetický příjem sice pro fungování potřebujeme, ale kdo to s jídlem přehání nebo například holduje večernímu přejídání, ten si tím úplně neprospívá. Pokud chcete svou váhu udržet na uzdě, mohla by toto pro vás být ideální cesta. A to i v případě, kdy vás nebaví diety ani různá drastická omezování, protože jídlo máte zkrátka rádi a nehodláte se ho za žádnou cenu vzdát. Při přerušovaném půstu si den rozdělíte na dvě různě dlouhé části – v té časové delší (která se počítá včetně doby spánku) můžete jen pít, v té kratší smíte jíst (a to cokoliv chcete a jak uznáte za vhodné). 

14/10

Doporučuje se režim 14 hodin ku 10 hodinám. V delším časovém úseku je povoleno jen pít, a to buď vodu, nebo čaj, kávu či jiné (ale neslazené) nápoje. V této době také spíte, což vám váš úkol zjednoduší. Ve zbylých 10 hodinách smíte jíst téměř dle své libosti a chuti. Kouzlo spočítá v tom, že díky tomuto dělení se zamezí večernímu uzobávání, nočním nájezdům na lednici a rannímu přecpávání těžkou snídaní. Poslední jídlo si dáte například v šest hodin večer, další až v osm hodin ráno. Ale můžete ráno klidně jíst až později, pokud vám to více vyhovuje a vydržíte to.

Ale nesnažte se večer nacpat do zásoby, to pak tento typ hubnutí ztrácí smysl. Pokud si nebudete dělat křečkovské zásoby a budete vědět, že vás neomezují žádné dietní zákazy, možná sami budete jíst střídměji, zdravěji a v menších dávkách. A vaše váha pak nejen neporoste, ale dost pravděpodobně bude klesat.