Bolí vás bezdůvodně hlava? Může za tím být počasí i nedostatek vody

Může vám připadat, že jste v tom sami. Nikdo ve vašem okolí si na bolest hlavy nikdy nestěžuje a i vy se snažíte tvářit jako hrdinové, ale čas od času to na vás padne a máte co dělat, abyste zvládali normálně fungovat. Saháte rovnou po lécích proti bolesti, abyste si aspoň trochu ulevili a zoufáte si, že jste v tom sami. Ale nejste. Podle průzkumů bolení hlavy potrápí aspoň někdy celé čtyři pětiny lidí. Jen dvacet procent šťastlivců netuší, co to bolest hlavy je. Těch celých osmdesát procent lidí se s tím vždy musí nějak poprat. I tady ale platí, že lepší než žehlit problém je předcházet mu. Jen si musíte uvědomit, co vám bolest způsobuje a rizikovým faktorům se vyhýbat.

Počasí neporučíte

Někdy za bolest hlavy může něco tak nečekaného, jako je změna počasí. Pokud se prudce mění počasí, mění se s ním i tlak vzduchu. Někdo to nepocítí vůbec, jiní v takových chvílích pociťují bolest ve starých, již zhojených ranách, a někoho z toho rozbolí hlava. Pokud je to i váš případ, v případě změny počasí bolesti asi nijak nezabráníte. Můžete zkusit jen dodržovat pitný režim, pokusit se co nejvíce odpočívat, případně bolest tlumit přírodně nebo léky. Až se změny tlaku ustálí, bolest ustane.

Hormony a nerovnováha

Nepříjemnou bolest hlavy někdy zapříčiňuje nerovnoměrná zátěž krční páteře. Ta se kromě bolesti hlavy navíc může projevit i jinými způsoby - třeba bolavými zády nebo krkem. Pokud je potíž dlouhotrvající, je vhodné co nejdříve navštívit fyzioterapeuta. K tomu začněte doma cvičit, abyste se bolesti nejen zbavili, ale jí i předcházeli.

Jindy za to bolest hlavy může hormonální nerovnováha. Tělo při ní reaguje na něco, co mu není zrovna příjemné. Ale i naopak - je prokázané, že hlava vás může rozbolet i z velké radosti.

Tělo vám touto bolestí dává také vědět, že mu něco schází a je potřeba to doplnit. Někdy je to nedostatečný pitný režim, jindy nízká hladina minerálů či některých vitamínů. U někoho může za bolestí hlavy stát i konzumace nevhodných potravin či nápojů.

Když už vás hlava rozbolí, po lécích hned nesahejte. Analgetika sice tlumí vnímání pocitu bolesti, její příčinu ale neléčí. Spíše ze zamyslete, jestli jste tělu dodali vše potřebné nebo jestli ho nějak nepřetěžujete. Dopřejte si také dostatek klidu a odpočinku.