Popraskaná kůže může být i nebezpečná. Jak pokožku ochránit

V zimním období se mnoho z nás potýká s popraskanou kůží, a to jak na rukou, tak třeba i na tvářích. Mráz není zrovna přítelem naší pokožky, vysušuje ji a způsobuje nám kvůli tomu mnohá trápení. Řada z nás přesto popraskanou kůži ignoruje, což je zásadní chyba.

Popraskaná kůže obvykle vypadá jako drobné trhliny nebo prasklinky na pokožce. Tyto trhliny se v zimě objevují zejména na rukou, nohou, pažích, krku nebo na dalších místech, která si pečlivě nechráníme proti působení mrazu. Typickými příznaky je, že popraskaná kůže může svědit nebo být zarudlá.

Rizika popraskané kůže

Leckdo bere popraskanou kůži na lehkou váhu a příliš ji neřeší – maximálně daná místa občas namaže nějakým obyčejným krémem. Ale to není rozhodně dostačující ani potřebná péče, kterou kůže tolik potřebuje. A pokud ji skutečně zanedbáme a trhlinky neléčíme, může to dospět až do stádia, kdy mohou být trhliny hluboké a krvácet.

Z toho plynou i různá zdravotní rizika – trhliny se stávají doslova branou pro bakterie a viry. Ty mohou vstupovat přímo do našeho těla, kůže v daném místě zarudne a bolí a můžeme se začít potýkat s různými virovými či bakteriálními infekcemi, které se mohou šířit dál.

První pomoc pro popraskanou kůži

Trápí-li popraskaná kůže i vás, je potřeba začít o ni pečovat. Nesmíte ji nechat vysychat, takže je třeba neustále ji promašťovat – a to ať už s pomocí krémů nebo olejů. Hydratačních krémů přitom existuje mnoho, ale jen některé skutečně fungují. Při výběru proto hleďte zejména na jejich složení. Měly by obsahovat hlavně glycerin, tekutý parafín a emulgátory Behentrimonium methosulfate či Cetearyl alcohol.

Co ještě pomáhá?

Snažte se také hodně pít, nekoupat a nesprchovat se ve velmi horké vodě a používat pouze jemné mýdlo, které kůži zbytečně nedráždí. Při pohybu v mrazu kůži preventivně natřete hydratačním krémem, ať je chráněna a dál nerozpraskává.