Mléko je pro naše zdraví nezbytné. Nebo ne?

V dnešní době, kdy je internet plný hoaxů, je dost těžké vyznat se v tom, co je vědecky ověřený fakt a co je jen výmysl nějakého lháře. A když se ztrácíme v dnešní době, mnohem více se tak spoléháme na to, co nám vštěpovaly naše maminky a babičky – ty přece věděly, co je zdravé a co je pro nás přínosné. Nechceme zde samozřejmě nijak snižovat léty prověřené názory a zkušenosti vašich příbuzných, ale pravdou je, že ledacos už bylo vědecky ověřováno a často i vyvráceno. Takže i o mléku mezi lidmi koluje spousta mýtů, kterým bezmezně věříme, protože jim přece věřily i generace před námi.

Pravda: mléko pro růst kostí

To, co se na mléku a mléčných výrobcích (jako sýrech, jogurtech a tak dále) oceňuje nejvíce, je to, že podporuje správný vývoj dětí, pevnost jejich kostí, pevnost a zdraví zubů. Zkrátka je to takový čarovný elixír nezbytný pro jejich správný vývoj. Mléko je velmi důležité, zejména proto, že obsahuje hodně vápníku, bílkovin, vitaminu B12 a vitaminu D. To vše lidské tělo (a zejména pak to dětské) samozřejmě potřebuje. Nicméně pokud tyto vitaminy, minerály a bílkoviny do těla dostanete z jiných zdrojů, můžete pití mléka s klidem v duši i omezit.

Mýtus: mléko způsobuje průjem

Jedna už přežitá pověra o spojitosti mléka a průjmu přežívá už po generace. Jenže podle vědců je tomu spíš naopak – i když v určitých nevhodných kombinacích vám pití mléka může průjem způsobit, tak ve většině případů ho naopak dokáže zastavit. A mléko vám dokonce může pomoci i když vás trápí zácpa. Má totiž pozitivní vliv na střevní mikroflóru, takže pokud vás souží střevní potíže, v pití mléka se neomezujte – naopak. A jeho pravidelná konzumace vám pomůže zajistit lepší trávení.