Ty nejlepší články rovnou do mailu

Bebe Dobré ráno na snídani není nejlepší volba

Nabyli jste díky reklamám dojmu, že nejlepší snídaní pro vaše tělo musí zaručeně být sušenky Bebe Dobré ráno? Není to tak úplně pravda. Jediná výhoda takové snídaně je rychlost, jakou ji "připravíte". Stačí otevřít sáček...

V reklamě se všichni tváří po ránu šťastně. Všichni, kdo nejsou unavení, rozdávají sušenky Bebe Dobré ráno. A nejspíš jsou tak svěží díky pohybu, který při rozdávání mají, protože ze samotných sušenek tolik svěžesti nepoberou. Divíte se, jak je to možné? Klíčem je složení sušenek. Jako příklad uvedeme ty, které nejvíce chutnají - Bebe Dobré ráno kakaové. Jejich aktuální složení je:

Celozrnná pšeničná mouka 20,8%, cukr, pšeničná mouka 17,5%, čokoládové pecičky 13,5%, ovesné vločky 9%, celozrnná ječná mouka 6,6%, celozrnná žitná mouka 3,4%, celozrnná špaldová mouka 1%, E503 uhličitan amonný, E450 difosforečnany, E500 uhličitany sodné, sušené mléko, E322 lecitiny, E471 mono- a diglyceridy mastných kyselin, aroma, sůl, vitamín E, vitamín B1, vitamín B3, železo, hořčík.

Podívejte se na první tři složky, které tvoří kolem 60% obsahu sušenek. Mouka a cukr. Když sečteme všechny zmíněné mouky, tvoří 50% složení sušenek. Kolem 20% pak tvoří cukr, dalších 13,5% čokoláda (tedy cukr a tuk), 9% ovesné vločky a ve zbytku najdeme mix stabilizátorů, emulgátorů a dalších éček starajících se o to, aby sušenky nějak vypadaly a něco vydržely.

V 50 gramech, což jsou přibližně čtyři sušenky, sníte 222 kalorií, 4 gramy bílkovin, 8 gramů tuků a 33 gramů sacharidů. Poměr tuků a bílkovin by měl být opačný a celkově jsme pro vyváženější snídani. Když právě snídaně je to, co dělá den.

Ještě máte na snídani chuť na něco takového? Mouka a cukr? My už ne. Přes líbivý obal a slovo "cereálie" tentokrát odoláme. Místo toho si radši dáme ovesné vločky s kousky čerstvého ovoce a jogurtem. Do těla tak po ránu dostaneme také cukry, ale ty přírodní. Z vloček pak přijmeme vlákninu a z jogurt nám uklidní trávicí soustavu a dodá menší množství bílkovin.


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?