Konjakové těstoviny jsou zajímavým doplňkem zdravého jídelníčku

K běžným potravinám velmi často existují jejich nejen zdravější, ale výživově hodnotnější alternativy. Co se týká těstovin, tak i u nich si můžeme vybírat ty zdravější. Mezi ně se také řadí takzvané konjakové těstoviny. Ty jsou pro mnoho lidí naprosto neznámé a nikdy o nich ani neslyšeli. Přitom mohou být skvělým doplňkem zdravého jídelníčku.

Ti, co se zajímají o keto dietu nebo už ji někdy vyzkoušeli, se určitě s názvem konjak setkali. A dost možná už vyzkoušeli i konjakové těstoviny. Tato potravina už ale přesáhla hranice zájmu keto-příznivců. Pokud hledáte něco podobného těstovinám, ale s lepšími výživovými hodnotami pro vaše tělo, méně kalorické a s minimem sacharidů, můžete sáhnout právě po této variantě.

Konjak pochází z Asie

Konjak je rostlina, která přirozeně roste v zemích východní Asie. Na první pohled se podobá našim bramborám a podobně jako ony v sobě má velké množství škrobu a také vlákniny. Hlízy se suší, melou na prášek (podobný naší mouce) a z něj se dá připravovat mnoho různých pokrmů, přičemž mezi ty nejpoužívanější patří konjakové těstoviny. V Japonsku a Číně si lidé oblíbili konjakové nudle, ale vyrábějí se z něj i jiné typy těstovin podobné těm evropským.

Zdravotní přínosy konjaku jsou známé už déle – tvoří neopomenutelnou složku v čínské medicíně a jeho pozitivní vliv se zmiňuje zejména v souvislosti s trávicí soustavou.

Konjakem ke štíhlejší postavě

Těstoviny vyráběné z konjaku samozřejmě chutnají jinak než ty klasické. Můžete je také použít pro obměnu chutí ve vašem jídelníčku. Pro naše tělo jsou oproti klasickým těstovinám v několika směrech přínosnější variantou. Díky vysokému obsahu vlákniny a minimu sacharidů, dokážou našemu metabolismu pomoci navrátit rovnováhu a podpořit růst probiotických bakterií ve střevech. Pomáhají také srovnat hladinu cholesterolu i cukru a díky tomu zabraňují mnoha zdravotním komplikacím.

V hubnutí nám pomáhají díky tomu, že obsahují mnohem více vlákniny než ostatní podobné potraviny, díky tomu nás lépe zasytí – necítíme pak o to déle hlad, nesháníme žádné mlsání a lépe se nám hubne. Příprava pokrmů z konjakových těstovin je také úžasně rychlá – nevaří se totiž, stačí je jen propláchnout a ohřát. A pak už se servírují jakožto příloha k dalším částem jídelníčku.