Teplá snídaně a teplé ovoce. Čím tělu prospějete?

Všichni asi tušíme, že nejlepší oběd je ten teplý. A mnoho z nás má naopak za to, že ideální snídaně je studená. Možná je to ale ta největší chyba, kterou ve svém stravování děláte – podle některých expertů je totiž nejlepší teplá snídaně a během dne pak všeobecně teplá a vařená jídla. A to i ovoce.

Vrtá vám hlavou, co je myšleno tou teplou snídaní, jestli si tedy máte ohřívat chleba? To samozřejmě ne. A takový ohřátý párek se také nepočítá, protože teplý sice je, ale zdravý ani omylem. Pokud tak chcete jíst zdravě a dělat pro své tělo to nejlepší, měli byste si hned ráno dopřát něco, co není studené. Ideální je nějaký typ kaše. A proč? Pro organismus je totiž snazší poprat se s ohřátým jídlem a není to pro něj po probuzení takový šok.

Ohřívat, ohřívat, ohřívat

Snídaně není tím jediným, co byste měli konzumovat v teplém stavu. Někteří experti na zdravé a dietní stravování doporučují ohřívat si během dne i mnoho dalších jídel. Oběd je téměř samozřejmý, pokud si tedy nedáváte zeleninový salát, ten hřát nemusíte. Ale nezapomínejte na polévku, ta tělo dostatečně prohřeje a navíc vás dokáže i relativně zasytit.

Co si obvykle dáváte k svačině? Ovoce? A studené? Jistě, jak jinak. Ale to je prý právě také chyba. I ovoce byste si měli aspoň trochu ohřát, aby bylo pro tělo vhodnější.

A jak to máte s pitím? Upřednostňujete vodu, která je v letních dnech naprosto ideálním nápojem? A studenou? Jistě už tušíte, že i to může být chyba – i vodu si prý máte ohřát, aby pro vás byla „zdravější“.

Na mikrovlnku zapomeňte

Schválně – jaký kuchyňský spotřebič používáte, když si chcete něco ohřát? Vsadíme se, že v drtivé většině případů je to mikrovlnná trouba. A možná sami tušíte, že byste ji tolik používat neměli, protože právě mikrovlnné záření, které dokáže tak úžasně rychle cokoliv ohřát, jídlu také škodí.

Odborníci proto radí, abychom vše ohřívali spíš na sporáku nebo v klasické troubě, což je k potravinám mnohem šetrnější a je to lepší také pro naše zdraví.