Máte pocit knedlíku v krku? Příčinou může být psychika

Globus hystericus – takto odborně se nazývá knedlík v krku. Nepříjemný, i když nebolestivý stav, kdy máme pocit, že nám v krku něco uvízlo. Trápí poměrně dost lidí a drtivá většina z nich si po vyšetření u lékaře vyslechne, že jim vlastně nic není. Čím je pocit knedlíku v krku způsobený?

Je to v hlavě

Svůj odborný název globus hystericus si nevysloužil jen tak náhodou. Poprvé tento stav byl definován již před 2500 lety Hippokratem. V roce 1707 pak lékař John Purcell spojil tento stav s tlakem štítné chrupavky na jícen při stahování svalů krku. Tato teorie se však neujala a lékaři obecně začali knedlík v krku vznikající bez zjevné příčiny spojovat s hysterickými stavy. A to zejména žen, které jsou v menopauze nebo trpí nějakou duševní chorobou. I dnes končí nejčastěji pacienti s tímto onemocněním v ordinacích psychologů a psychiatrů. Ve velmi málo případech se totiž potvrdí jiná příčina a v drtivé většině jde o stav způsobený stresem. 

Globus pharyngeus

V roce 1968 se onemocnění oficiálně přejmenovalo na globus pharyngeus – pocit cizího tělesa v hltanu. Tím se přestalo věřit, že za knedlíkem v krku stojí pouze hysterie a psychické problémy a lékaři se začali tomuto problému více věnovat. Naštěstí jen v malém procentu případů jde o vážnější problém. Díky moderním přístrojům a pokroku v medicíně se dá lépe vysledovat, zda tento nepříjemný pocit souvisí s jiným onemocněním.

Stres a úzkost

Za vznikem pocitu knedlíku v krku bývá většinou stres nebo úzkost. Jako prevence se doporučuje vyvarovat se právě stresovým situacím a zůstat ”nad věcí”.

Tento pocit ale může způsobovat i celá řada jiných onemocnění – vážnějších i banálních. Nejčastěji se jedná o zánětlivá onemocnění hrdla a jícnu nebo reflexní chorobu jícnu. Dále i abnormální funkci horního jícnového svěrače, onemocnění štítné žlázy, v některých případech může knedlík v krku poukazovat na nádor. Na vině může být i spolknutí cizího tělesa – nejčastěji rybí kosti. 

Pokud se s tímto stavem setkáte, nepropadejte panice a nenechte se vtáhnout do stresu. Mohli byste tím pocit knedlíku v krku zhoršit nebo prodloužit. Nejlépe co nejdříve zajděte k lékaři, abyste zjistili jeho přčinu.