Deprese je zrádná. Ani léto ji nemusí vyléčit

Na mnoho lidí na podzim začne padat splín a se zkracujícími se dny a nedostatkem slunce se během zimy jen prohlubuje. Jejich špatná nálada a nedostatek pozitivních emocí se začnou lehce zlepšovat až s příchodem jara a v létě už se zdá být všechno skoro v pořádku. Ale pozor, pokud to není jen špatná nálada, ale skutečná deprese, slunce ji pravděpodobně vyléčit nedokáže a je potřeba vyhledat pomoc odborníka.

Faktem je, že mnoho z nás nedokáže rozlišit mezi skutečnou depresí a stavem, který depresí běžně nazýváme. V zimě se prostě necítíme tak dobře jako v létě, ledacos nás dokáže hned naštvat, jsme málomluvnější, méně se družíme, raději vyhledáváme samotu svých domovů. Na tom není nic divného. Bohužel ti, kteří trpí skutečnou depresí a svůj stav neřeší, s příchodem jara nejsou veselejší, ale naopak jejich stav buď přetrvává, nebo se vše rozhodnou v jarních měsících ukončit – takže dle statistik je v tomto období i více sebevražd.

Smutek řešte

Když je venku teplo a slunce, lidé se baví na párty, všichni chodí na procházky, užívají si koupání a dovolených – a vy na to jen apaticky hledíte z oken svého domova a nemáte nejmenší chuť cokoliv z toho dělat, je něco špatně. Pokud totiž nemáte reálný ani fyzický důvod stranit se ostatních a uzavírat se sami do sebe a do svých chmurných myšlenek, je jasné, že za to může vaše psychika. Není času nazbyt, proto neotálejte a vyhledejte odbornou pomoc co nejdříve. S příchodem podzimu se totiž váš stav může ještě zhoršit – a přitom v té době díky terapii či lékům můžete žít už mnohem lépe a spokojeněji.

Pomozte si sami

Než se dostanete do ordinace odborníka, můžete si zkusit dopomoci k lepší náladě sami. Třeba pomocí jídla. Lze to zkusit třeba s pomocí kvalitní čokolády, ale proti depresi také skvěle fungují oříšky, saláty a nebo krůtí maso. Pomáhá i pohyb, který dokáže do těla vyplavit různé hormony, které nám pomáhají cítit se lépe a spokojeněji. I pobyt na sluníčku dokáže udělat své, protože tělo na něj reaguje velmi citlivě. Takže tyto drobné krůčky k pomoci mohou být vaším prvním krokem, jak se zase cítit lépe a živěji.