Jak si chránit své oči

Už dětem připomínáme, že musejí jíst mrkvičku, aby měly zdravé oči. My dospělí ale naopak děláme postupně hodně věcí pro to, abychom si své oči zničili a zrak už v poměrně mladém věku nenávratně ztráceli. Přesto existují způsoby, jak očím pomáhat a lépe o ně pečovat. A jen samotná mrkev k tomu bohužel nestačí.

Už mladí lidé často nosí brýle a v populaci jich každým rokem přibývá. Není se čemu divit. Příchod moderních technologií a neustálé civění do displejů a obrazovek našemu zraku vůbec nesvědčí. I když se snažíte dávat si pauzy, mrkat, dívat se často do dálky – pro oči je to přesto neuvěřitelný zápřah a dříve nebo později to poznáte na zhoršování vašeho zraku. Brýle nebo kontaktní čočky jsou sice řešením, ale jen dočasným – narozdíl od jiných buněk v našem těle se totiž ty v očích nedokážou samy regenerovat a obnovovat, takže poškození zraku je trvalé a nevratné.

Plnohodnotná strava

Našim očím můžeme nejlépe pomoci tak, že jim budeme dopřávat všechny živiny, které nutně potřebují pro správné fungování. Betakaroten (obsažený mimo jiné i v mrkvi) je sice hojně propagovaný a skutečně očím prospívá, ale není samospásný. Z vitaminů byste se měli soustředit především na dostatek „Céčka“, které je důležité nejen pro pevnou imunitu, ale pozitivně působí právě i na oční čočku.

Velmi potřebný je pro náš zrak také vápník, který působí proti „stárnutí“ očí – udržuje je v lepší kondici, zabraňuje jejich nadměrnému vysychání, pozitivně působí na zrakové svalstvo a v neposlední řadě také podporuje nerv oka. Někteří vědci dokonce tvrdí, že dostatečný příjem vápníku zabraňuje vzniku šedého zákalu.

Péče o oči

Stravou všechno nezachráníme. Důležité je zbavit se zlozvyků a naučit se o oči správně starat. Pokud to lze, odložte telefon či počítač, vypněte televizi a dopřejte očím odpočinek. Pokud vás trápí suché oči, neváhejte si v lékárně pořídit některé z kapek určené právě pro zvlhčování. Pokud víte, že se váš zrak zhoršuje nebo není už úplně dokonalý, nepodceňujte pravidelné návštěvy očního lékaře. A určitě si nekupujte dle vlastního uvážení brýle z tržnice nebo odkudkoliv kromě optiky, protože tím byste mohli svým očím ublížit ještě víc.

Pro uchování dobrého zraku si dopřávejte hodně spánku, vyvarujte se ostrého světla, v létě noste kvalitní sluneční brýle a nepodceňujte ani masky na oči (které kromě vymizení kruhů pod očima zajistí aspoň chvilkový ničím nerušený relax i vašim očím).