Na klíšťata si dejte pozor i na podzim

Máte-li z klíšťat a z nemocí, které mohou přenášet, panickou hrůzou, tak vás to může od vycházky do lesa odradit. Což je ale velká škoda. A navíc představa, že klíště můžete chytit jen v lese, je mylná – ukrývají se i ve vyšší trávě a leckdy klíště chytíte třeba na vlastní zahradě. Takže na houby si s klidem vyrazte, jen se pro větší jistotu řádně nastříkejte repelentem, který odrazuje nejen klíšťata, ale i komáry, což jsou další nepříjemní společníci houbařů a turistů. A co když klíště přece jen někde chytíte? Jak se s ním nejlépe popasovat?

Lepší je prevence

Úplně nejlepší je pokusit se před klíšťaty bránit. Pokud se k vám totiž klíště přichytí a vy to nezjistíte hned, tak hrozí, že čím déle bude přisáté, tím větší zdravotní komplikace vám to může způsobit. Nemluvě o tom, pokud se ho pokusíte vytáhnout špatným způsobem a ono vám kvůli tomu ublíží ještě víc.

Jako první použijte postřiky proti klíšťatům. Ty se prodávají v lékárně či drogerii, nestojí tolik peněz a jejich účinek je prokázaný. Plus je vhodné zaměřit se i na očkování. To se podává proti klíšťové encefalitidě, což je jedna z nebezpečných nemocí přenášených právě klíšťaty. A právě očkování vás před ní dokáže ochránit a nemusíte se jí bát.

Kontrolujte místo kousnutí

Pakliže máte tu smůlu a klíště se na vás přisaje, hrozí vám, že můžete chytit další nebezpečnou nemoc, kterou je borelióza. Ta se projevuje zejména typickou prstencovitou vyrážkou kolem místa vkusu klíštěte, zvýšenou teplotou až horečkou, bolestí hlavy, únavou a bolestí svalů a kloubů. Někdy se navíc stává, že kromě boreliózy chytnete od klíštěte zároveň i nemoc nazývanou babesióza, která způsobuje chudokrevnost, jelikož napadá červené krvinky.

Proto pokud jste měli v posledních dnech klíště není vám dobře a máte červenou skvrnu v místě kousnutí, případně jste klíště špatně vytáhli a roztrhli ho při tom, tak neváhejte zajít ke svému praktickému lékaři, který ověří, jestli jde skutečně o nemoc způsobenou klíštětem. Lepší je jít tam zbytečně než pozdě, protože důsledky mohou být fatální.