Jste věčně nevyspalí? Ničíte si zbytečně zdraví

Člověk by měl spánku věnovat aspoň sedm až osm hodin denně. Jedná se ovšem o kvalitní, ničím nerušený spánek, který našemu organismu dovolí, aby v něm během noci proběhly všechny nutné procesy, aby se zklidnil a aby načerpal energii do dalšího dne. Jenže dnešní doba je uspěchaná a plná stresu, takže řada z nás uléhá až po půlnoci a vstáváme brzy ráno. Spíme tak třeba jen pět hodin denně. Což rozhodně nestačí.

Oslabená obranyschopnost

V době, kdy kolem nás vzduchem poletují viry šířené nejčastěji pomocí kapénkové infekce, je spánek o to důležitější. Je totiž vědecky dokázané, že kdo spí jen okolo čtyř až pěti hodin denně, ten různým nákazám podléhá mnohem snadněji. A také mu mnohem déle trvá, než se s nimi popere a opět se uzdraví. Příčina je zřejmá. Tělo, které nedostává dostatek času na regenerační procesy, se nemůže virům či bakteriím dostatečně účinně ubránit, je oslabené a imunita nefunguje tak, jak má.

Spánek to vyřeší

Vyděsilo vás, že je to přesně váš případ? Jen klid, řešení máte na dosah ruky. Spěte prostě déle. Jděte si lehnout včas a to tak, abyste spali okolo sedmi hodin denně. Díky tomu tělo zase začne fungovat, imunita se zlepší a k tomu se samozřejmě zlepší i váš psychický stav a schopnost soustředit se a řešit problémy.

Možná vám spánek připadá jako zbytečná ztráta času, vždyť toho potřebujete tolik řešit a noc je díky svému klidu úplně nejlepší dobou pro práci. Ale organismus funguje podle určitých biorytmů a a má jistě zcela opačný názor než vy. Proto spánek nepodceňujte – bez něj se dlouho naplno fungovat nedá.