Trápí vás návaly horka? Nemusí to být jen kvůli menopauze

Menopauza je jedním z nejnáročnějších období v životě ženy. Tělo se najednou doslova zblázní a prochází velmi výraznou vnitřní proměnou. Některé ženy tuto změnu zvládají lépe, jiné hůř, ale přežít to nějak musejí všechny. Ale může se stát, že návaly horka, tak typické právě pro menopauzu, s ní vůbec nemusejí souviset. A proto byste měly být připravené, dámy - ale i připravení, pánové.

Je vhodné říci si, že návaly nejsou jen doménou žen – potkat mohou úplně stejně pravděpodobně i muže. Jen u žen to bývá v období mezi čtyřicátým a padesátým rokem života častěji. Případně se to hojně děje v době těhotenství.

Obecně jde o stav, kdy člověka zalije pocit nepříjemného horka, zrudnou mu kvůli tomu tváře a často i dekolt či krk a srdce se kvůli tomu silně rozbuší. Někdy to trvá minutu, jindy o dost déle. A většina z nás se to rozhodne jednoduše přejít a nijak to neřeší. Ale pokud se to děje často, bylo by vhodné prokonzultovat návaly s praktickým lékařem. Může se totiž jednat o projev něčeho mnohem vážnějšího.

Pozor na srdce

Bušení srdce, které nemá žádnou zjevnou příčinu, nikdy není dobrým signálem a neměli bychom to považovat za banalitu. Pokud nejsme zrovna ve stresové situaci, naše srdce by mělo tlouct pravidelně a bez jakékoliv arytmie. A když se to stává často, je potřeba aby lékař pacientovi natočil EKG a případně ho poslal na další specializovaná vyšetření na kardiologii. A zvlášť pokud se k těmto nepříjemným stavům přidává pocit horkosti, často to značí právě to, že může se srdcem být něco v nepořádku.

Horkost značí i další obtíže

To, že vás polévá horko a přitom je okolní klima víc než příjemné, může mít i řadu dalších příčin. Velmi často se takto projevují neléčené problémy se štítnou žlázou. Může to být i náznak toho, že váš krevní tlak je vyšší než by měl být. A pokud jste nedávno snědli něco neobvyklého, mohl by to být dokonce i příznak potravinové alergie. Pokud vás horkost polévá často nebo pravidelně, je proto rozumné nechat se detailněji vyšetřit lékařem a zjistit její příčiny.