Zima je velkou zátěží pro naše srdce, plíce i klouby

V zimě se naše tělo musí vyrovnávat s mnohem drsnějšími okolními podmínkami než v jakémkoliv jiném ročním období. Je pro něj mnohem těžší udržovat si svou optimální teplotu a neprochladnout, musí dokázat udržovat prohřáté i konečky prstů. Mrazem je ohrožena pokožka, chlad má vliv i na uši i některé vnitřní orgány. Co vše může zima ohrozit?

Sami asi víte, že v zimě míváte mnohem sušší pokožku. Je to v důsledku mrazu, který vysušuje. Mráz „krade“ vláhu i pokožce, která pak může být nejen suchá, ale může i praskat. Tím se v konečném důsledku může do těla i mnohem snáze dostat jakákoliv infekce. Zima umí být ale ještě zákeřnější a dokáže ohrozit i naše vnitřní orgány včetně srdce.

Srdce

Právě naše srdce je nejvíc ohroženo, pokud trávíme dlouhý čas venku v mraze. Tělo se snaží neprochladnout, kvůli čemuž se musí zvýšit krevní tlak a zužují se tepny. Srdce kvůli tomu začne pracovat mnohem rychleji. A zvláště lidé s chronickými nemocemi nebo straší lidé, kteří jsou ještě vystaveni nadměrné fyzické zátěži, to mohou nakonec odnést svým zdravím. I proto je v zimě prokazatelně více infarktů než jindy.

Plíce

Druhým nejohroženějším orgánem jsou v zimě naše plíce a celkově naše dýchací soustava. Nejde totiž jen o to, že se nadýcháte mrazivého vzduchu a v důsledku toho dostanete třeba angínu, začne vás bolet v krku a onemocníte. Plíce se totiž v mrazu musejí vyrovnávat jak se studeným vzduchem, tak i se vzduchem, který je nestandardně suchý.

Když to s pobytem v mrazu přeženete a jste tam přespříliš dlouho nebo plíce ještě zatížíte nadměrnou fyzickou aktivitou, můžete to opět odnést nějakou nepěknou chorobou v čele se zápalem plic.

Klouby

Kromě toho, že si můžete vykoledovat i omrzliny, chřipku a další následky z pobytu v chladu, jsou ohroženy i vaše klouby. Což mnoho lidí netuší. Tady totiž nejde o přímý důsledek mrazu, ale spíš o naše chování v zimě – máme méně pohybu, více jíme a dopřáváme si hlavně tučnější jídla, takže se naše váha většinou oproti podzimu zvedne. Pro klouby je to proto velmi namáhavé. A následné působení venkovního chladu může způsobit, že nás začnou bolet.

Pomoc je přitom celkem snadná – dostatek pohybu a správná životospráva.