Záleží vám na vašem srdci? Podpořte ho vhodným jídlem

Je-li vaše strava tučná, mastná a přesolená, vašemu srdci to ani trochu neprospívá. Nejen, že se vám v těle tvoří cholesterol a jeho hladina nebezpečně stoupá, ale může se vám v útrobách tvořit i vnitřní tuk, který srdce, podobně jako vnitřní orgány, obaluje a znemožňuje jeho činnost. Na druhou stranu jsou tu ale potraviny, které mu nesmírně pomáhají a zlepšují jeho stav.

Srdce je tím nejcennějším orgánem v našem těle. Jakmile přestane tlouct, je konec. Jakmile začne pracovat jinak než má, značí to velmi velké zdravotní obtíže nebo riziko zhoršeného života či blízké smrti. Proto by ten, kdo chce na světě pobývat co nejdéle, měl o své srdce pečovat a dopřávat mu to, co ke správné funkčnosti a zdraví potřebuje. Nejde přitom o nic závratného a neznámého. Ale jen málokdo z nás na to myslí a snaží se jíst podle pravidel svědčících naší cenné krevní pumpě.

Omega 3

Často slýcháme, že tučné potraviny našemu tělu a srdci vůbec nesvědčí, protože právě kvůli tuku vzniká cholesterol, který prorůstá naše cévy a zabraňuje správnému a dostatečnému průtoku krve. Ale ne každý tuk je škodlivý.

Srdce například ocení nenasycené mastné kyseliny, a to zejména omega 3. Ostatně, i proto dříve lidé užívali rybí tuk, který je doslova přesycený touhle cennou kyselinou. Pokud ji chcete získávat chutnější cestou a vyhnout se doplňkům stravy z lékárny, stačí pravidelně konzumovat tučné mořské ryby nebo korýše, vejce, nebát se rostlinných olejů a dávat si na chuť ořechy nebo mandle.

Koenzym Q10

Další složkou potravy, která je pro bezproblémovou funkčnost srdce nezbytná, je koenzym Q10. Nejen, že posiluje srdce, ale má prokázané pozitivní účinky také na pokožku a obecně dodává energii našim buňkám. Najdeme ho například v hovězím mase, vnitřnostech (dopřávejte si zejména játra, ledviny a srdce), špenátu nebo sardinkách či makrelách.

Žádný stres, hodně pohybu

Co dalšího je nezbytné, abychom si zdravé a funkční srdce zachovali až do vysokého věku? Ideální je vyvarovat se stresu nebo aspoň toho dlouhodobého a chronického, který tomuto životně důležitému svalu velmi škodí.

Nakonec byste neměli zapomínat ani na pohyb, protože pravidelné cvičení podporuje proudění krve, zlepšujeme si fyzičku a srdce je tak zvyklé lépe zvládat náročné situace a je samo o sobě v lepší kondici.