Co se děje s vaším tělem, když mu nedopřáváte pohyb

Málo energie

Mitochondrie jsou struktury produkující energii, které se vyskytují v buňkách tělesných tkání, orgánů a svalů. Potřebují ke správnému fungování glukózu, tuk a kyslík. Vzhledem k tomu, že mitochondrie dodávají energii pro všechny tělesné funkce a pohyb, rozhodně bez nich nemůžete žít.

Počty mitochondrií v buňkách klesají, když vaše srdce nepracuje na plný potenciál a když klesá hladina kyslíku v krvi. Tělo prostě “vypíná” procesy, které jsou mu momentálně k ničemu. A to přesně se děje, když se přestanete hýbat.

Kostní problémy

Kosti potřebují nejenom vápník, ale také trénink. Nedostatek zátěžového cvičení způsobuje, že ztrácejí svou hustotu a schopnost správně vápník ukládat. Tělo prostě nepočítá s tím, že kosti budou muset být tak odolné a vydržet takovou zátěž, jako když cvičíte, běháte nebo se více hýbete.

Méně vápníku uloženého v kostech znamená, že minerály tělo musí nějak odbourat a vyplavit z těla. Bohužel se jich část nahromadí v orgánech - třeba v ledvinách. A právě to může být příčina ledvinových kamenů.

Pokud je období nečinnosti dlouhé, kosti začnou slábnout. To často vede k osteoporóze a mnohem vyššímu riziku bolestivých zlomenin kostí. Proto se doporučuje dodávat tělu dostatek pohybu každý den, a to v jakémkoliv věku.

Problémy se svaly

Stejně jako kosti, i svaly těží z dobrého tréninku. Jedním z prvních příznaků nedostatku pohybu je ztráta síly a svalového tonusu. Když jsou svaly nečinné, průtok krve se zpomaluje a výměna živin klesá. Méně mitochondrií vede také k nedostatečné svalové koordinaci - nedokážou dodat tolik energie, kolik je k nečekanému zapojení svalů potřeba.

Problémy se srdcem

Bez ohledu na váš věk je důležité udržovat vaše srdce co nejzdravější. I když se váš srdeční sval liší od vašich kosterních svalů, platí stejné zásady týkající se zdraví. Bez správného cvičení se srdeční sval zmenší. To ztěžuje dostatečné proudění krve do celého těla a způsobuje, že srdce pracuje mnohem tvrději, aby dostalo krev tam, kam skutečně potřebuje, zejména do vašich rukou a nohou. A to může vést k tvorbě usazenin v cévách.