Se srdcem mívají problém i čtyřicátníci

Pomáhá našemu srdci, když máme minimum pohybu? Prospíváme mu mastnou, tučnou, přesolenou a jinak nezdravou stravou? Vylepšujeme jeho stav kouřením? Působí na něj pozitivně stres? Na všechny tyto otázky asi svorně odpovíte, že ne. Jenže i když to víte, dost možná právě takto nezdravě žijete – pohybu máte jen málo, vaše stravování rozhodně nepatří k těm ukázkovým, holdujete cigaretám a alkoholu a stres je váš věrný společník. A teď si tipněte, co to dělá s vaším srdcem.

Postupné selhávání

Infarkt je jednorázová a velmi nebezpečná záležitost. Ale to, že vám začíná selhávat srdce – tedy že přestává stíhat pumpovat dostatečné množství krve do těla, v prvopočátcích snadno přehlédnete. Není to nijak zřejmé, neprojeví se to bolestmi, mdlobami, svíráním na hrudi. Většinou se to projeví prostě tím, že se častěji zadýcháváte. Když se zadýcháte u namáhavé činnosti, neřešíte to. Když se zadýcháváte bez příčiny, měli byste to urychleně řešit. Když máte na těle otoky, jejichž příčinu neznáte, měli byste to opět řešit. Nemusí totiž jít o banalitu, ale právě o příznak selhávání srdce.

Ohrožení čtyřicátníci

Nemyslete si, že tato nemoc potkává staré lidi v seniorském věku. Při dnešním uspěchaném životním stylu plném stravování se ve fast foodech, minimálním pohybu a věčném stresu je to záležitost, která se z velké části rozvíjí už u lidí ve středním věku. A nejde o drobnost, ale o život ohrožující stav. Selhávající srdce jde navíc jen velmi těžko vyléčit – lze ho jen léčit.

Děsí vás ta představa? Tak své srdce chraňte, dokud je ještě čas – cvičte, jezte zdravěji, snažte se vyhýbat stresu nebo ho zahánět zdravými metodami. Nezanedbávejte ani preventivní prohlídky u praktického lékaře. A pokud máte podezření na vážnou nemoc, raději se s lékařem ihned poraďte – raději řešit úplnou prkotinu než zanedbat vážný problém.