Polévky rozhodně nevynechávejte, podpoříte jimi své zdraví

Hned na začátek si řekněme to, co už všichni víme nebo tušíme – polévka ze sáčku rozhodně není nic zdravého. Obsahuje spoustu ochucovadel, konzervantů, velké množství soli – zkrátka nic dobrého pro náš žaludek, cholesterol ani zdraví celkově. Když tenhle druh jídla ze svého jídelníčku vyškrtnete úplně, uděláte nejlépe.

Poctivé vývary

Udělat si doma poctivou polévku není nic složitého. Kupte si morkovou kost či jiné kosti u řezníka, případně si můžete udělat vývar jen ze zeleniny. Nebo ještě lépe – zkombinujte obojí. Můžete ho vařit klasicky v hrnci, dokud maso nezměkne a vývar nebude pořádně silný (takže minimálně dvě hodiny nejsou u kostí vůbec přehnaným časem). Případně využijte papiňák, kde máte vývar hotový za pár minut a bude velmi silný. Pak už si ho dochuťte a doplňte dle své chuti, zvyku a zásob domácnosti. Může být pokaždé jiný a pokaždé chutný.

Zdroj cenných látek

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt a kdo ji nejí, je špunt. Něco na tom bude. V masovém vývaru z kostí totiž najdete spoustu cenných látek a živin – je tam nespočet minerálních látek (zejména vápník a hořčík) či cenný kolagen. Ze zeleniny se tam zase dostávají vitaminy a další důležité látky. Takže kdo jí pravidelně vývary, ten si nemůže stěžovat na lámavé nehty, matné vlasy bez života ani na svraštělou kůži – látky z vývaru vám podpoří krásné nehty, vlasy i pleť, pevné kosti i další zdravotní výhody.