Únava po jídle: nepomůže vám ani zelenina

Dietní poradci, trenéři, ale i náš selský rozum nám napovídají, co je nejvhodnější jíst, čím svému tělu nejvíc prospíváme a co nám nejvíc škodí. A přesto se tím málokdo z nás dokáže řídit. Takže místo dušené zeleniny si dáme radši fritované hranolky, místo ovoce či zeleninového salátu si skočíme do fast foodu, odpoledne si dáme ne jednu kostičku, ale rovnou celou tabulku čokolády a večer k tomu vypleníme lednici. Naše váha roste, svědomí nás za to často hryže, ale nedokážeme si nějak pomoci. A co víc, když se takhle cpeme, spolu s tím klesá i naše efektivita a výkonnost, protože svůj organismus a zejména žaludek velmi zatěžujeme.

Krev do žaludku

Víte, co se stane, když se pořádně nacpete? Potrava putuje do žaludku, který ji nejprve musí zpracovat a teprve potom putuje dále do střev. Tam už nás procesy tolik nezajímají, ale měly by. A začít musíme hned u žaludku. Pokud máme velký hlad, dává nám to najevo bolestivým svíráním a žalostným kručením. Takový stav mu rozhodně neprospívá. A není to o moc lepší, ani pokud mu pošleme pořádnou nálož jídla. V tu chvíli totiž začíná jeho práce. Aby mohl potravu natrávit a začít s jejím rozkladem, potřebuje být hodně prokrvený. Ona potřebná krev se musí odněkud přesunout. Pokud ji tělo přesměruje z ostatních orgánů, včetně mozku, připraví nás tím částečně o energii a padne na nás únava. A čím déle žaludku trávení trvá, tím déle se cítíme unaveni.

Čemu se vyhnout

Pokud se nacpete fast-foodovým jídlem, tak vězte, že žaludek ho může trávit klidně i víc než šest hodin. Což je podobný extrém jako mastný bůček - i ten mu dá zabrat přes pět hodin. A i když si popřejeme zdravou čočku či jiné luštěniny, zasytí nás na zhruba čtyři hodiny. Ale na úkor pocitu sytosti se musíme poprat s některými negativními účinky trávení. Což někdy není snadné, zvlášť pokud jsme zrovna v zaměstnání. 

Zdravější a rychlejší

Máte-li pocit, že nejrychleji se žaludek popere s ovocem a zeleninou, takže nám bude lehce a budeme hned plní energie, není tomu úplně tak. Naopak, syrová zelenina je pro trávení také na čas náročnějším úkolem. Její trávení žaludku trvá okolo tří hodin, což je stejný čas, po který se pere s vařeným libovým masem či vařenými brambory.

Úplně nejméně žaludek zatížíme, když si dáme polévku, vařenou zeleninu či rýži. Ani ovoce nás nezatíží, to můžeme i syrové a žaludek si s ním poradí velmi rychle, takže nám z něj také rychle může dodat energii.