Zaháníte stres jídlem? Zkuste to zdravě

Ačkoliv si často myslíme, že stres se dá zahnat jen čokoládou a sladkostmi a že smutek spolehlivě zažene kbelík smetanové zmrzliny, je to mýtus. Jen jsme na takové stimuly naučili reagovat náš mozek, který je ve stresových situacích už automaticky vyžaduje. Zkuste svůj mozek „přeučit“ na jiný typ potravin. I další pochutiny mají totiž stejný účinek vůči stresu, nervozitě, strachu a dalším prožitkům či depresivním stavům – ale zároveň na to nemusíte doplácet kily navíc.

Omega-3 mastné kyseliny

Pokud se chceme lépe poprat se stresovými stavy nebo depresí, spolehlivě nám pomohou potraviny s vysokým obsahem omega-3 masných kyselin a bílkovin. Potraviny obsahující zejména rychlé cukry jsou spásou jen na chvilku, zatímco tyto potraviny účinkují dlouhodobě. Takže spíš než po čokoládě a chipsech sáhněte po oříšcích, mandlích nebo semínkách. V letní sezónně můžete sáhnout také po bobulovitém ovoci, které má též prokázaný vliv na naši psychiku (i imunitu). Všechny tyto potraviny jsou velmi zdravé, obsahují různé kombinace vitaminů a minerálů a pouhá jedna hrst denně nám pomůže udržovat se v lepší psychické kondici. Nemluvě o tom, že nemají žádný negativní dopad na naši váhu.

Zelená pomáhá

Prokázaný vliv na zlepšení psychické kondice má zelenina s vysokým obsahem kyseliny listové. Tedy druhy zeleniny, z nichž konzumujeme právě listy. Takže zejména kapusta a špenát by se měly stát vašimi nejlepšími přáteli.

Další zelenou potravinou, která je hodně ceněná, je avokádo. To sice neobsahuje kyselinu listovou, ale je v něm hodně omega-3 nasycených kyselin a další cenné minerály a vitaminy, takže si ho dopřávejte jak nejčastěji můžete.

Pokud máte neustále tendenci v případě nějakého psychického nepohodlí sahat po jídle jakožto po spáse, sahejte hlavně po jakémkoliv ovoci či zelenině – prospějí vašemu fyzickému i psychickému zdraví a ještě si posílíte imunitu. A nebo si vyjděte ven, do přírody, kde je té přívětivé zelené barvy také dostatek a kde se vám zaručeně uleví (a nebudete se muset zbytečně čímkoliv přecpávat).