Zdravá svačina do školy? Málokdo dětem dává tu správnou

Ono vlastně nezáleží na tom, jestli vaše dítě chodí do školy, školky nebo je z nějakého důvodu doma mimo kolektiv ostatních dětí. Zodpovědní rodiče se snaží dohlížet na stravování svých potomků, ať už je jim pět nebo patnáct let. A proto se jim snažíme kupovat i to, co je zdravé. Nebo co aspoň zdravě vypadá a o čem výrobci a marketingoví pracovníci tvrdí, že je to nadmíru zdravé. Ale dá se jim věřit? Bohužel, často jsou jejich tvrzení dost zavádějící.

Pozor na mléčné dezerty

Všichni se asi shodneme na tom, že mléčné výrobky jsou nejen zdravé, ale pro správný vývoj dětí i nezbytné. A stejně tak se asi shodneme i v tom, že obyčejným bílým jogutem své potomky příliš nenadchneme. Proto se jim snažíme kupovat lepší jogurty, ideálně ty s příměsí smetany, které rozhodně nepatří mezi nejlevnější, ale co bychom pro své děti neudělali?! Lépe bychom ale udělali, kdybychom je o ně ošidili. Ve smetanových mléčných dezertech je obvykle neskutečné množství cukru (někdy i čtyři až šest kostek). Kromě toho bývají hodně tučné a v mnoha z nich se stále používají konzervanty, emulgátory, stabilizátory či zahušťovadla.

Pozor na zdravé tyčinky

Ideálním výběrem nejsou ani různé cereální tyčinky, ani mléčné nebo jiné řezy. I ony lákají na své zdraví prospěšné složení a rodiče je dětem v dobré víře dávají k svačině – ale kromě různých zdravých složek je i v nich řada nevhodných látek a bílého cukru. To všechno dohromady je zákeřné hlavně při každodenní konzumaci a děti by takovou svačinu neměly jíst pravidelně. Lepší jsou klasické celozrnné cereálie, ovesné vločky a běžné mléčné výrobky.