Děti tloustnou. Čí je to vina?

Dětská obezita začíná být čím dál významnějším problémem a pediatři i další odborníci varovně zvedají prst. Ukazuje se, že zejména po pandemii Covidu-19 a dlouhých lockdownech děti ztratily kondici a odvykly pohybu. A ani po dvou letech se situace příliš nelepší. Když se k tomu přidává i nezdravá strava, zdraví dětí se ocitá ve vážném ohrožení.

Při každé preventivní prohlídce, která se od tří let věku dítěte dělá každé dva roky, lékař malého pacienta zváží, změří a dále ho detailně prohlédne po zdravotní stránce. Právě z výšky, váhy a věku dítěte se dá dobře určit, zda má dítě normální váhu, podváhu nebo naopak nadváhu. Plus mají pediatři k dispozici grafy, v nichž děti totožného věku po těchto stránkách srovnávají – a i rodič proto hned může vidět, jak na tom jejich potomek oproti jeho vrstevníkům je.

V poslední době se bohužel ukazuje, že spousta dětí se dostává nad průměr právě v oblasti váhy. Což není pozitivní zpráva.

Vina rodičů?

Rodiče dokážou většinou najít tisíc důvodů, proč má dítě nadváhu nebo je obézní – a většinou sami sebe vyviní. Dvě školní hodiny tělocviku nejsou pro potřebný pohyb dostatečné, děti do školy nosí na oslavu svátků a narozenin bonbony, starší děti chodí se spolužáky do fast foodů, pijí energetické nápoje, kupují si sladkosti. Vina leží na všem a na všech. Kromě rodičů. Ale není to pokrytecké?

Ukazuje se, že právě rodiče jsou největšími viníky toho, že jejich děti nemají optimální váhu. Nejen, že jim dovolují stravovat se nezdravě a pít nevhodné nápoje, ale často je ani nepoučí o škodlivosti tohoto chování a nevhodnosti pro zdraví. Děti pak pouze kopírují chování ostatních, aniž by o všem přemýšleli.

Genetické predispozice

Bývá běžné, že když je obézní rodič, podobně je na tom i dítě. Řada lidí to svádí na genetiku. A ano, genetické faktory v tom mohou hrát určitou roli. Ovšem ne tu zásadní. Je už vědecky prokázáno, že genetiku můžeme v tomto ohledu obelstít a právě vhodnou životosprávou, zdravým stravováním a dostatkem pohybu může člověk zůstat štíhlý.

Stejně tak je třeba, aby šel rodič dítěti příkladem. Když chcete, aby dítě jedlo zdravě, musíte tak jíst i vy. Když chcete, aby se víc hýbalo, musíte se hýbat s ním. Nestačí přihlásit ho na nějaký sportovní kroužek, kde stráví jednu hodinu týdně – děti potřebují pohyb denně. A i mnohým rodičům by změna životního stylu rozhodně prospěla.