Pivo k létu patří. Dopřejte si ho ale jen v omezeném množství

Můžeme si namlouvat cokoliv, ale faktem je, že celý svět zná Česko jako národ pivařů. Cizinci často žasnou, kolik piv zvládneme vypít za večer. A tak se u nás mnoho lidí potýká s následnou závislostí na alkoholu, i když si ji sami třeba ani nechtějí přiznat – protože je to přece jen pár piv, ne? Pivo může být jakožto nápoj velmi zrádné. Ale není rozumné vyhýbat se mu úplně, protože je to poměrně zajímavé pití i ze zdravotního hlediska.

Na začátek je nutné si říct, že pokud is denně dáte tři piva, už máte problém. To je přespříliš a velmi si zahráváte se závislostí. A špatné je i to, pokud pět dní v týdnu abstinujete a během víkendu zvládnete vypít dvacet piv. Nejen, že je to značná zátěž pro tělo, protože v pivu je velké množství cukru, ale pivo je alkoholickým nápojem, taktéž zatěžujete i játra a další orgány. Proto se doporučuje pít pivo klidně i pravidelně, ale v malém množství – pak se totiž stává dobrým pomocníkem pro naše zdraví.

Večer na jedno

Kdyby všichni, kteří tvrdí, že jdou „na jedno“, svůj slib skutečně dodrželi, tak by pili pro své zdraví. Pokud už jsou to dvě a více piv, je to spíš proti zdraví. A ono i to jedno celé pivo je hraniční, protože podle lékařů je ideální dát si denně jednu sklenku (ne jednu láhev). A navíc by mělo jít o kvalitní pivo, které skutečně obsahuje to, co má.

Právě jedna sklenka je skvělá na doplnění vitaminů skupiny B a vlákniny do našeho organismu. A co mnoho lidí netuší, je, že pivo napomáhá i spalování tuků, takže může pomoci i ve snaze zhubnout. Pokud si navíc potrpíte na tmavé pivo, tak je to ještě lepší, protože kromě výše zmíněných dvou složek v něm najdete i antioxidanty a řadu minerálních látek. Takže jedna sklenka piva se skoro vyrovná nějakému typu doplňků stravy zakoupenému v lékárně.

Riziko pití

Léto je vzhledem k pití piva zákeřné. I když tvrdý alkohol možná konzumujeme méně, tak piva se během letních měsíců prodá mnohonásobně více než v zimě. Hlavním rizikem je nejen alkohol, ale zejména cukr. Pokud pijete piva dlouhodobě přespříliš, tak nemůžete mít štíhlou postavu a naopak vám vyroste „pivní pupek“ - tělo totiž nedokáže cukry odbourat a musí si je ukládat, takže se mění v tuky a vy tloustnete (takže efekt jedné sklenky pomáhající ke spalování tuků zcela mizí). Kromě toho si kvůli tomu koledujete o vznik cukrovky (ale naopak platí, že pokud máte vyšší cukr, ale cukrovku ještě ne, tak sklenka piva denně tento stav může urovnat).

Nezanedbatelný je i negativní vliv na ledviny, které přílišná konzumace piva poškozuje. Ale i zde platí, že pokud byste dodrželi dávkování jen jednu sklenku denně, tak pivo v takovém případě dokáže ledviny ochránit a zabraňuje vzniku ledvinových kamenů.