Pivo

media

Je lepší cider nebo pivo?

Pivo se zejména během letních měsíců přetahuje o popularitu s ciderem. Výrobci ciderů sází v reklamě na zdůraznění faktu, že cider je kvašený ovocný nápoj. Producenti piva pak na tradici, ale v posledních letech i na žádný obsah alkoholu při zachování pivní chuti. Pojďme se ale podívat na cider z pohledu výživové hodnoty. Je v ní lepší než pivo?
media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Je v pohodě, když si po tréninku dáte pivo?

“Není nic lepšího, než si po běhání vychutnat jedno dobře vychlazené!”. Věta, kterou jsme hlavně v létě slyšeli celkem často. Prý se takto snadným způsobem doplní minerály, které jste při sportu vypotili z těla a zároveň doplníte tekutiny. Jak je to ale, když se na pití piva po tréninku podíváme detailněji?
media

Může za pivní břicho právě pivo?

Se zvyšující se teplotou a hezčím počasím se zvyšuje také konzumace piva. S pivem je ale spojený jeden mýtus, a to tzv. pivní břicho. Jak to s ním ale ve skutečnosti je? Může za jeho vznik a růst právě pití piva?